White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Walter Trout – Ride

Leestijd: 3 minuten

Walter Trout, 71 jaar, 50 jaar in het vak, zijn 30ste plaat voor hetzelfde label, 10 jaar na ten dode te zijn opgeschreven, de blues-rocker leeft nog voort: Ride is zijn nieuwste album, uitgebracht door Provogue/Mascot Label Group.

Ride through history

Walter Trout is geboren in Ocean City, New Jersey, maar hij is al enige tijd woonachtig in Denemarken, het geboorteland van zijn vrouw Marie, die hij leerde kennen in 1990. Trout stond toen nét op eigen benen. Zijn carrière startte als jong blues-broekie. Walter was de begeleider van John Lee Hooker en Percy Mayfield. In de jaren ’80 kreeg zijn loopbaan een flitsend vervolg.

Canned Heat en John Mayall’s Bluesbreakers.

In 1981 trad Walter Trout toe tot Canned Heat. Amper vier jaar later vroeg ‘bluesfather’ John Mayall hem voor zijn Bluesbreakers. ‘Big shoes to fill’: Eric Clapton en Peter Green waren zijn voorgangers. Successen stapelden zich op, maar de drank en drugs waren altijd in de buurt. Trout stopte vlak voor 1990 met The Bluesbreakers.

Walter Trout Solo

Walter startte een solo-band, met veel succes in Denemarken én in ons landje. Trout’s eerste single belandde in de Tipparade en sinds 1991 halen zijn schijven onze Elpee Top 40. Nederland heeft ook eigen Walter Trout-fanclub met leden uit meer dan 14 landen in de wereld. Trout kon en kan nog steeds rekenen op volle zalen en gave concerten.

Lever

In 2012 kreeg Trout veel klachten. Een levertransplantatie, mede bekostigd door donaties, was zijn redding, maar het herstel was dramatisch, met uitval in diverse organen én in de hersenfuncties. Walter moest opnieuw leren lopen, praten, zingen en spelen. Een nieuwe operatie redde zijn leven. In 2015 was Walter klaar voor een herstart. Die herstart duurt nog voort. De Covid-periode betekende een stop van zijn activiteiten. Geen tours, concerten, opnames, interviews en clinics, Trout moest verplicht in quarantaine in Denemarken. Alle risico’s moesten worden vermeden.

Walter Trout – Ride

Ride

Met een einde aan de beperkende Covid-maatregelen werd een studio in LA geboekt. Ook Eric Corne, Trout’s vaste producer, werd vastgelegd. In Huntington Beach, Southern California, Trout’s vaste jam – en werkplek, werd er gewerkt aan nieuwe songs. Ride is het resultaat van die sessies, voor Trout en de zijnen een verademing om weer te mogen spelen.

The album

‘Ghosts’ start de plaat. ‘Ghost, they don’t scare me no more, but I can’t take them away ‘, Walter speelt en zingt het uit. Dikke gitaren van de meester, Johnny Griparic op bas, Michael Leasure op drums en Teddy ‘Zig Zag ‘Andersen op keyboards, wat kan een bluesrocker nog meer wensen. Met een mondharmonica gaan we naar het vlotte, pakkende ‘Ride’. ‘Follow you back home ‘ is breekbaar, emotioneel en gaat over de voor -en tegenspoed uit Trout’s leven. ‘Give me your hand and I will follow you back home’. Met de mooie midtempo bluesrocker ‘ So may sad goodbyes’en het wat traditionele ‘High is Low’, komen we uit op een ballade ‘Waiting for the dawn’ met prachtige solo’s!

‘Better days ahead’ is slepend en dreigend. ‘The fertile soil’ is jaren’70-achtig, richting The Eagles, mooi gedaan en ‘I worry too much’ is lekker swingend met prachtig solowerk en een stuwende Hammond. ‘Leave it all behind’ is geweldig, door de blazers bijna Stones-achtig. ‘In ‘Hey mama’ gaat Trout naar zijn tumultueuze verleden, fraai nummer. ‘Destiny’ sluit de plaat af met een Hendrix-achtig thema en subliem solo-en begeleidingswerk.

Trout on tour

Wat een superplaat weer. Het lukt Walter Trout wederom om een plaat te maken, waarbij elk nummer een eigen vibe heeft, zonder het totaalbeeld te verliezen. In het midden van augustus gaat Walter Trout van start met een extensieve wereld-tour, die hem in november in ons land brengt: Tussen 16 en 20 november zijn Utrecht, Leeuwarden, Enschede en Zoetermeer de plaats waar ‘The Ride ‘ op het podium tot leven komt! Tot die tijd luister ik naar deze wereldschijf en lees ik de geweldige Trout-biografie van Henry Yates nog eens door.

Manfred W.
Laatste berichten van Manfred W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén