White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Marta Gabriel – Metal Queens

De Poolse Marta Gabriel is in de metalwereld bekend als frontvrouw van Crystal Viper. Die band bracht eerder dit jaar via Listenable Records de langspeler The Cult uit. Dat album is niet de enige dit jaar voor de frontvrouw. Via datzelfde label komt Marta Gabriel namelijk solo met Metal Queens.

Marta Gabriel

In 2003 gaf zijn het startsein van Crystal Viper. Daarmee heeft ze inmiddels al een flink aantal platen uitgebracht. Toch bleef de zangeres, die daar ook gitaar speelt, altijd open voor andere zaken. Dat heeft ook uitgemond in dit soloproject. Aan haar zijde spelen de gitarist en drummer van Crystal Viper mee. Zelf bespeelt ze de bas.

Metal Queens

Deze plaat van Marta Gabriel telt elf tracks. Geen ervan is van haar eigen hand en geen ervan is recent. Marta Gabriel gebruikt deze release namelijk om inspirerende dames uit ‘80’s betreffende metal in het zonnetje te zetten. Metal Queens bevat dus elf covers. Overigens heeft Gabriel ook bij Crystal Viper al laten blijken dat zij ook tracks van weleer kan laten vlammen.

Veel artiesten zijn min of meer in de vergetelheid geraakt. Voor degenen die de jaren ’80 niet bewust hebben meegemaakt, gaan de artiesten nog minder zeggen. Juist daarom is het goed dat Marta Gabriel deze dames en bands op Metal Queens  in het zonnetje zet. ‘Light In The Dark’, waarin Harry Conklin van Jag Panzer mee komt zingen, is daar een mooi voorbeeld van. Marta Gabriel kruipt echt in de rol van Leather Leone, welke Chastain aanvoerde. Die band speelt overigens nog steeds, met inmiddels Leather Leone ook weer in de gelederen.

Breed scala koninginnen

Voor menig metalhead zal de herinnering aan Lee Aaron zich niet alleen beperken tot haar muzikale gaves. De dame wist ook met haar pikante foto’s menig man te raken. Daardoor is haar muziek hier en daar wat onderbelicht geraakt. In dat kader zet Marta Gabriel haar muziek op een mooi voetstuk. ‘Metal Queen’ is eigenlijk niet alleen een mooie ode aan Lee Aaron, maar aan alle dames die als inspiratie gelden voor deze plaat.

Op een plaat die Metal Queens heet, mag natuurlijk de koningin van de metal zelf niet vergeten worden. Daarom eindigt Marta Gabriel Metal Queens met ‘Mr. Gold’ van Warlock. Doro Pesch is misschien wel de grootste op dit gebied van de jaren ’80. Nog steeds inspireert deze Duitse de metalheads. Deze track vormt zo een perfect eind van deze plaat.

De jaren ’80 zijn zowel belangrijk voor de metal geweest als dat zij tegenwoordig redelijk onderbelicht zijn. De grote namen van weleer passeren nog regelmatig de revue, maar er waren veel meer interessante acts. Marta Gabriel licht er op Metal Queens een mooi aantal van uit. Het gevoel van de sterke ‘80’s is helemaal terug.   

Marta Gabriel - Metal Queens

Tracklist Metal Queens

1) Max Overload (ACID)
2) Metal Queen (LEE AARON)
3) Call Of The Wild (BLACKLACE)
4) Light In The Dark (CHASTAIN)
5) Rebel Ladies (ZED YAGO)
6) My Angel (ROCK GODDESS)
7) Count Your Blessings (MALTEZE)
8) Goin’ Wild (WENDY O’ WILLIAMS)
9) Bad Attitude (HELLION)
10) Reencarnacion (SANTA)
11) Mr Gold (WARLOCK)

MARTA GABRIEL ONLINE

FACEBOOK
INSTAGRAM 

LISTENABLE RECORDS ONLINE

Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén