White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Metallica – 72 Seasons

Leestijd: 3 minuten

Tijden zijn veranderd, want op de dag van de release prijken alle tracks van 72 Seasons op de streamingsdiensten. Daarmee is het duidelijk dat Metallica de digitale wereld ook omarmd heeft, iets wat twee decennia terug nog niet te bedenken was. 72 Seasons is de langverwachte nieuwe studioplaat van Metallica, welke verschijnt via hun eigen Blackened.

Metallica

Natuurlijk hoeft Metallica geen introductie meer. Wereldwijd zijn er weinig bands die zoveel bekendheid hebben vergaard, die de heavy muziek aan een miljoenenpubliek hebben onderworpen en die wereldwijd meermaals hoog in de eeuwlijsten van de beste songs ever te vinden zijn.

In de jaren ’80 maakte zij furore met hun thrash middels Kill ‘Em All, Ride The Lightning en Master Of Puppets. …And Justice For All wordt, mede door de mix, minder snel in dat rijtje genoemd, maar die plaat is wel het album waar het machtige ‘One’ op staat. Juist de plaat waar men de thrash wat meer losliet, Metallica, welke doorgaans The Black Album genoemd wordt, bracht hen een nog groter publiek. Natuurlijk kent bijna iedereen ‘Nothing Else Matters’, maar ook ‘Enter Sandman’, ‘Sad But True’ en ‘The Unforgiven’ gelden als gelauwerde klassiekers.

Oké, Load en Re-Load waren vervolgens niet de platen waar de fan op gehoopt had, ondanks dat het objectief gezien echt wel puike albums zijn. De frequentie van het uitbrengen van albums werd minder, maar sinds de komst van bassist Robert Trujillo lijkt de hardere weg weer ingezet te zijn. Hardwired… To Self-Destruct laat dat duidelijk horen. Dat was voor 72 Seasons de meest recente studioplaat.

72 Seasons

De productie van de nieuwe plaat heeft de band deels in eigen hand gehouden. Naast meester-producer Greg Fidelman waren drummer Lars Ulrich en frontman James Hetfield ook bij dit proces betrokken. Fidelman is sinds Death Magnetic betrokken geweest bij elke Metallica-release. Hij kan ook gekend worden van onder andere zijn werk voor Slayer, Slipknot, U2 en Johnny Cash.

De mastering van 72 Seasons heeft Metallica in de handen van niemand minder dan Bob Ludwig gelegd. Met werk voor Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Nirvana zijn maar een paar bands aangehaald van zijn immense lijst aan internationaal hoogstaande artiesten waar hij bij betrokken is geweest.

Hard vanaf de start

Het is direct duidelijk dat Metallica de tijd heeft gebruikt om vooral stevige riffs te schrijven. Sterker nog, 72 Seasons heeft Metallica niet verleid om een ballad in de strijd te gooien. Dat wilt niet zeggen dat de band het soms rustiger aan doen. Zo heeft ‘You Must Burn!’ een meer slepend tempo, waar Kirk Hammett met zijn immer met wah gevoede solo goed mee uit de voeten kan. Die track heeft middels de soms wat bedwelmende zang zelfs nog een link naar het werk op Re-Load. Dat tempo is ook in ‘Crown Of Barbed’ naar voren.

Daar tegenover staat dat Metallica ook op een furieus tempo te keer kan gaan. Dat blijkt wel in ‘Lux Æterna’. Die track, waarmee ook de nieuwe plaat werd aangekondigd, doet middels het drumwerk aan het begin zelfs nog denken aan ‘Motorbreath’, van hun debuutplaat. Met nog geen drie en een halve minuut is dat ook veruit de kortste track van dit album.

Magnum opus aan het eind

De langste track van 72 Seasons heeft Metallica tot het laatst bewaard. ‘Inamorato’ gaat namelijk over de elf minuten heen. Meer had er ook niet op deze plaat kunnen staan, want met zevenenzeventig minuten staat die letterlijk bomvol. Ondanks dat Metallica strooit met harde riffs op 72 Seasons geldt ook dat zij dat bombast ook op een lager tempo in de strijd kan gooien. Dat blijkt hier ook. Het tussenstuk, waar de band zich wel even heel klein maakt en zelfs aan Tool doet denken, zorgt daarna voor een machtige explosie, een zoals Metallica op haar best kan.

De conclusie van de twaalf nummers op 72 Seasons is dat Metallica het zonder ballads of instrumentale tracks prima af kan. Het is een oerdegelijke plaat die gaat voor een zeer ruime voldoende. Of er klassiekers-in-spé bijzitten, is nog maar te bezien, maar de fan zal deze plaat met open armen ontvangen.

Metallica - 72 Seasons

Tracklist 72 Seasons

1 72 Seasons 7:39
2 Shadows Follow 6:12
3 Screaming Suicide 5:30
4 Sleepwalk My Life Away 6:56
5 You Must Burn! 7:03
6 Lux æterna 3:22
7 Crown of Barbed Wire 5:49
8 Chasing Light 6:45
9 If Darkness Had a Son 6:36
10 Too Far Gone? 4:34
11 Room of Mirrors 5:34
12 Inamorata 11:10

METALLICA ONLINE

Website
Facebook
Twitter

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén