White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Mogwai – As The Love Continues

In 1995 speelde Prince een gedenkwaardige show in Glasgow. Tevens reikte de temperatuur aan het eind van het jaar in die stad ver onder het vriespunt. Toch gebeurde er ook iets dat ook gedenkwaardig zou gaan worden voor die stad: Mogwai werd opgericht. En nu komt Mogwai, ruim vijfentwintig jaar na diens oprichting, via Rock Action Records met As The Love Continues.

Mogwai

Het muzikale landschap is mede door Mogwai vormgegeven. De postrock had waarschijnlijk zijn evolutie nooit zo kunnen bewandelen zonder de aanwezigheid van deze Schotse band. Mogwai durft te betoveren en laat vooral horen dat vocalen pas echt kunnen schitteren als ze nauwelijks een rol van betekenis spelen. Dat is Mogwai.

As The Love Continues

Deze nieuwe langspeler van Mogwai telt elf tracks. Deze plaat is alweer de tiende langspeler van deze heren. Leuk detail is dat de releasedatum van dit album exact vijfentwintig jaar na de eerste, legendarische, single komt. Iets meer dan een uur moet worden ingeruimd om dit werk te kunnen luisteren.

Eerlijk is eerlijk: Mogwai is een band die niet gerefereerd moet worden aan andere bands, maar waar andere bands aan gerefereerd worden. Om Mogwai zelf op As The Love Continues te begrijpen en hun kracht te zien, kunnen het beste drie nummers als exemplarisch gezien worden.

Als eerste is er opener ‘To The Bin My Friend, Tonight We Vacate The Earth’. De title is afgeleid aan de woorden aan het begin, welke tevens ook de enige zijn in deze track. Mogwai bouwt daarna gestaag en een beetje dromerig op. Soundscapes glijden soepel door deze soms bijna buitenaarde rock.

‘Drive The Nail’ zal voor veel mensen de track zijn waarmee men postrock zal definiëren. De dromerige melodieën worden opgebouwd naar schurende gitaren en heftige drums om na deze intense extase ook nog aandacht te hebben voor de nazorg, waardoor de luisteraar ook nog echt kan landen.

Vocalen

Dan is er ook nog ‘Ritchie Sacramento’. Hier bewijst Mogwai dat het geen louter instrumentale band is. De kunst van de vocalen komt hier goed tot zijn recht. Het stemgeluid, welke in een aantal andere tracks ook op een vervormde wijze subtiel de aandacht trekt, geeft hier weer dat Mogwai met echte zang kan schitteren. Dat is de kracht van een groep muzikanten die zowel muzikaal anders durven te denken en daarbij ook nog eens vele facetten van het maken van muziek beheersen.  

Noch Celtic noch Rangers zijn de koning van Glasgow. Franz Ferdinand mag dan ook nog pogingen doen de kroon te verkrijgen, maar – samen met Mark Knopfler – is de echte koning van Glasgow Mogwai. Mogwai laat met As The Love Continues dat hun unieke postrock na een kwart eeuw nog steeds mensen verbroedert. En dat doen goede koningen toch?

Mogwai - As The LOve Continues

TRACKLIST ATHE LOVE CONTINUES

1. To The Bin My Friend, Tonight We Vacate Earth
2. Here We, Here We, Here We Go  
3. Dry Fantasy  
4. Ritchie Sacramento  
5. Drive The Nail  
6. Fuck Off Money  
7. Ceiling Granny  
8. Midnight Flit  
9. Pat Stains 
 10. Supposedly, We Were Nightmares 
 11. It’s What I Want To Do, Mum

MOGWAI ONLINE

Website
Bandcamp

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2021 White Room Reviews

Thema door Anders Norén