White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Mushroomhead – A Wonderful Life

Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse band Mushroomhead zit al bijna drie decennia in het vak. De gemaskerde brigade uit Cleveland vindt zich vaak opnieuw uit. Dat is ook noodzakelijk door de vele wisselingen in de line-up. Alleen Steve Felton heeft de oorsprong van de band meegemaakt. Deze drummer is dan ook het brein van de band.

Mushroomhead komt via Napalm Records met de langverwachte opvolger van The Righteous & The Butterfly. Die plaat kwam uit in 2014. A Wonderful Life telt in de standaardversie dertien tracks. De uitgebreidere versie telt nog vier extra nummers. Inclusief de extra tracks betreffen het bijna zeventig minuten aan nieuwe muziek.

Wisselingen

A Wonderful Life is ook de eerste schijf zonder Jason Hatrix en Tom Schmitz. De respectievelijk zanger en toetsenist waren tot nu toe op elke plaat te horen. Hatrix wordt vervangen door zowel Steve Rauckhorst en Jackie LaPonza. De laatste voorziet de band dan wel van de vrouwelijke vocalen. Tom Shaffner is toegevoegd aan de line-up als gitarist.

Het gebruik van meerdere vocalisten zorgt ervoor dat Mushroomhead een bijzondere dimensie aan de zanglijnen geeft. ‘Madness Within’ en ‘Seen It All’ zijn daar goede voorbeelden van. De stemmen draaien mooi om elkaar heen en vullen elkaar daarbij ook goed aan.

‘The Heresy’ is een goed voorbeeld van de veelzijdigheid van Mushroomhead. Hier laat de groep horen dat men zowel Linkin Park, Nine Inch Nails, Evanescence en Korn als referentie zou kunnen gebruiken. Het leuke daarvan is, is dat Mushroomhead langer bestaat als de meeste van dat rijtje en dat die invloed andersom geldt.

Magnum Opus

De langste track op A Wonderful Life is ‘When The End Begins’. Die track is op de standaardversie de één na laatste track. Hier schotelt Mushroomhead de luisteraar een kleine, sferische musical-achtige track voor. De opbouw is erg sterk verzorgd en alle vocalisten nemen hun positie op een sterke wijze in. Langzaam komt er steeds meer zwaarte en bombast in het nummer. Daarmee kan het absoluut als het magnum opus van A Wonderful Life gezien worden.

Als een band er zes jaar over doet om met een nieuwe plaat te komen en er ook wisselingen zijn geweest, zijn de messen van de critici snel geslepen. In het geval van Mushroomhead geldt dat hun indrustriële metal nog steeds geheel eigen is en dat de nieuwkomers hun rollen meer dan goed op hebben gepakt. A Wonderful Life zal de fans blij maken.

Tracklist

 1. A Requiem for Tomorrow       
 2. Madness Within         
 3. Seen it All        
 4. The Heresy      
 5. What a Shame 
 6. Pulse   
 7. Carry On          
 8. The Time has Come    
 9. 11th Hour        
 10. I am the One   
 11. The Flood        
 12. Where the End Begins 
 13. Confutatis       
 14. To the Front (Bonus Track)
 15. Sound of Destruction (Bonus Track)
 16. Another Ghost (Bonus Track)
 17. Lacrimosa (Bonus Track)

Mushroomhead online

WEBSITE
FACEBOOK
INSTAGRAM
TWITTER
NAPALM RECORDS 

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén