White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Navian – Reset EP

Leestijd: 2 minuten

Instrumentale bands in de hoek van de metal bevinden zich altijd in een lastige positie. Er zijn genoeg metalheads die zweren bij het mee te moeten kunnen brullen met de vocalen. Toch zijn er genoeg acts die het wagen zonder vocalist. Eén nieuwkomer op dat vlak is Navian. Die band tekende onlangs bij Indie Recordings een platendeel. Nu brengt Navian hun eerste EP, genaamd Reset, uit via dat label.

Navian

Navian mag dan een nieuwe naam zijn, in hun thuisland Noorwegen wordt de band een grote toekomst toegedicht. De groep werd zonder materiaal te hebben geboekt voor een festival en daarbij geldt dat het drietal binnen een korte tijd een repertoire had om te spelen. De opnames verliepen ook al zo spoedig. Daar is een maand voor gebruikt.

De EP Reset

Op de EP Reset staan vijf nummer. Deze duren van ruim drie minuten tot iets meer dan vijf minuten. De stukken zijn dus behapbaar qua lengte. Menig instrumentale band komt nog weleens op de proppen met ellenlange composities. Dat geldt dus niet voor Navian. Navian heeft op de EP Reset dan ook zo’n twintig minuten aan muziek voor de luisteraar klaar staan.

Muzikaal doet de band denken aan Animals As Leaders in combinatie met vleugjes van de instrumentale kanten van Rush, Dream Theater en Periphery. Opener ‘Blank Space’, welke de langste is van de release, laat de banden met de metal goed horen. De eerste riff had ook van Textures afkomstig kunnen zijn. Navian weet echter goed met de contrasten in de muziek te spelen, waardoor het een mooi geheel wordt. Zelfs voor mensen die niet van instrumentale metal houden, is deze progressieve metal goed te doen.

Dat men de invloeden van over de hele wereld haalt, blijkt in ‘Matcha Tea’. Hier komen de Oosterse klanken naar voren, zonder af te wijken van de opstelling van drums, bas en gitaar. Toch weten deze Noren de luisteraar op een luisterreis mee te nemen naar de hoek waar de matcha vandaan komt.

Navian geeft met deze debuutplaat weer waarom vele media al zo lovend zijn geweest over deze groep. De progressieve instrumentale metal zit ijzersterk in elkaar en gaat niet vervelen. Navian heeft alles in zich om door te groeien in de hoek waar de bands zonder vocalist schitteren.

Navian Reset EP Indie Recordings

Tracklist Reset EP

1. Blank Space
2. Schoolyard
3. Shiba
4. Matcha Tea
5. Multiplayer

Navian Online

Facebook 
Instagram 
Spotify

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén