White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Orthanc – Carnival

Leestijd: 2 minuten

Het verhaal is wel opvallend. De Belgische band Orthanc bracht al in het midden van de jaren negentig van de vorige zijn eerste demo’s uit. Het leven vergde echter andere prioriteiten, waardoor de band ontbonden werd. Halverwege dit decennium kwam de band bijeen. In eerste instantie voor een eenmalige reünie, maar dat smaakte wel naar meer. De oude nummers zijn herontdekt en op plaat gezien. Na al die jaren komt Orthanc dan nu geheel in eigen beheer met de debuutplaat: Carnival.

Op deze ruim veertig minuten durende langspeler staan acht nummers. Die laten horen dat Orthanc eigenlijk zijn tijd wel vooruit was in de jaren ’90. De ‘piepjes’ van Machine Head en pakkende, groovy riffs à la Static-X zijn hoorbaar, zonder dat Orthanc refereert aan diens genres. Orthanc is Orthanc en versmelt vele stijlen tot een eigen opvallende sound. Waar opener ‘Liar’ de luisteraar flink opzweept, mixt Orthanc in ‘Carnival’ System Of A Down met Pantera-achtige riffs. Dit pakt verrassend lekker uit.

Het viertal uit België heeft drie nummers op Carnival staan die zes minuten of meer duren. ‘(O.D.) Victim Of Chemical Substance’ is met zijn bijna zeven minuten de langste van het stel. Daar laat Orthanc horen dat ze ook met rustige passages om kan gaan. De overgang na twee minuten naar een Coal Chamber-achtige groove knalt hierdoor de speakers uit. Die energie is goed voelbaar op deze schijf.

Na al die jaren laat Carnival horen dat de Belgen van Orthanc de tijdsgeest van eind jaren ’90 al voor waren. Die sound blijkt ook anno 2019 nog steeds vol van energie te zijn. Krachtig, groovy en catchy.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén