White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Skáld – Vikings Chant

De naam van de plaat zegt eigenlijk al genoeg: Vikings Chant. Wie dat leest, zal al een vermoeden hebben van wat er te wachten staat op dit album. Deze door de stem geleide muziek op Vikings Chant is afkomstig van het Noorse gezelschap Skáld. Die plaat is uitgekomen via Decca Records/Universal Music Publishing.

De muziek van Skáld wordt bezongen in het oud-Noors. De mythologie uit die omstreken staat ook centraal. Dat er dan ook voor een traditionele instrumenten is gekozen, maakt het gevoel dat Skáld wilt overdragen alleen maar sterker. Doordat de teksten, waarvan het gros van de wereld geen idee zal hebben wat ze zingen, maar wel kan beamen dat ze lekker klinken, door zowel mannen- als vrouwenstemmen worden bezongen, ontstaat er een mooie dynamiek in de sound. ‘Valfreyjudrápa’ is daar een goed voorbeeld van.

Op Vikings Chant heeft Skáld in het totaal dertien tracks geplaatst. Het gezelschap weet hierin goed te spelen met de contrasten in de muziek. Zowel licht als zwaar als rustiek en bombastisch worden veelvuldig afgewisseld. De breekbare kant van Skáld komt in ‘Níu’ mooi naar voren, terwijl ‘Gleipnir’ er voor zorgt dat de boel juist flink opgezweept wordt. Dat is de kracht van deze plaat: de afwisseling.

Wie van oude Noorse sferen houdt en muziek waar de stem leidend is graag hoort, zal aan Vikings Chant van Skáld een mooie schijf beleven. Het is geen plaat als velen. Dat maakt hem bijzonder.  

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén