White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The 69 Eyes – West End

In 1989 werd de basis gelegd voor de Fins gothic rock band The 69 Eyes. Dertig jaar later is de band onder leiding van Jyrki 69 nog steeds actief. Het gezelschap heeft voor dit jubileum ook een nieuwe langspeler in petto. West End, welke hun twaalfde studioplaat is, komt uit via Nuclear Blast.

De elf nummers op West End  klinken zoals men van deze band gewend is: rockend, een tikkeltje mysterieus en donker qua stemgeluid. Daarom vallen ‘The Last House On The Left’ en ‘Two Horns Up’ direct op. In die nummers is Jyrki niet alleen te horen. Dani Filth, van Cradle Of Filth, Wednesday 13 en Alice Coopers dochter Calice komen deze ervaren band daar versterken. Dat zorgt ervoor dat er meer variatie in de vocalen komt. Dat is leuk, maar het is toch echt wel de charme van Jyrki’s stem die leidend is en blijft. In dat opzicht is het ook mooi dat deze gastrollen niet worden aangegrepen om zelf vooral in de picture te staan, maar echt om The 69 Eyes te ondersteunen.

Op de plaat, die een kleine vijftig minuten aan muziek voorschotelt, is het de vraag of The 69 Eyes in ’27 & Done’ een ode brengt aan de roemruchte Club van 27. Gezien de lyrics zou dat zomaar kunnen. Als het zo is, worden Jimi Hendrix, Jim Morrisson, Kurt Cobain en co op een mooie wijze geëerd. Het bijna zeven minuten durende ‘Hell Has No Mercy’ kan ook aangemerkt worden als hoogtepunt. De gitaarsolo gaat niet gebukt onder het lagere tempo van dit nummer. In tegendeel. The 69 Eyes stelen daarmee juist de show.

West End is een studioplaat geworden die The 69 Eyes op een mooie wijze in het zonnetje zet. Wie gothic rock zegt, zegt natuurlijk al decennia lang The 69 Eyes, maar hier wordt dat nog maar eens extra onderstreept.   

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén