White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Great Old Ones – Cosmicism

Leestijd: 2 minuten

Het uit Frankrijk afkomstige The Great Old Ones is een band die zijn muziek op een bijzondere manier inricht. Al jaar en dag zijn de black metal en H.P. Lovecraft de raadgevers voor dit gezelschap. Hun albums zijn stuk voor stuk indrukwekkend. Via Season Of Mist komt The Great Old Ones nu met Cosmicism, hun vierde langspeler.

Muzikaal tapt The Great Old Ones ook uit een vaatje waar maar weinigen aankomen. Bij vlagen zou men deze band kunnen linken aan Der Weg Einer Freiheit en Regarde Les Hommes Tomber, maar er zitten ook raakvlakken met andere stijlen in. ‘The Omniscient’, welke ook als single is uitgekomen en direct bijna tien minuten duurt, laat dat horen. Tussen de black metal door schuilen de invloeden van de doom, waar de fluisterachtige vocalen een mystieke sluier om de luisteraar heen gooien. Dat The Great Old Ones daarna direct over gaat in een heerlijke headbangriff, getuigt ook van lef. Het past geheel in het straatje. Misschien dat daarom ook voor hen de term post-black metal het beste op zijn plaats is.

Het zijn maar zeven nummers die op de tracklist van Cosmicism  prijken. Daarvan is opener ‘Cosmic Depths’ een rustieke inleiding op het onheilspellende wat daarop gaat volgen. Echter, het magnum opus binnen dit indrukwekkende vierde deel van The Great Old Ones vindt men in ‘A Thousand Young’. In bijna twaalf minuten slepen deze Fransmannen de luisteraar mee door diepe, donkere afgronden die steeds gevaarlijker lijken te worden. De muziek is haast cineastisch ingericht, getuige alleen al de intro van dit nummer. Als na één minuut en veertig de secondes de schelle gitaren het overnemen, snapt men dat het serieus is wat The Great Old Ones de mensheid voorschotelt. Kunst, black metal en sfeer zijn mooi door elkaar heen gevlochten.

Dat The Great Old Ones een bijzondere band is, bleek op de voorgaande schijven al. Die fascinerende manier van het geheel eigentijds inrichten van de black metal is de voor H.P. Lovecraft geïnspireerde groep op het lijf geschreven. Cosmicism is genieten van begin tot eind.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén