White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Ayreon – Electric Castle Live And Other Tales

Leestijd: 4 minuten

Ayreon. Als Arjen Lucassen is doet, doet hij dat op de meest fantastische manier die de mensheid kan bedenken. Dat geldt zowel voor zijn platen als voor zijn shows. Toen hij in september van 2019 tijdens vier stijf uitverkochte shows in de fameuze 013 te Tilburg onder andere zijn album Into The Electric Castle in zijn geheel in uitvoering bracht, is dat vastgelegd. En zoals gezegd wordt bij Ayreon alles groots gedaan. Electric Castle Live And Other Tales, welke uitkomt via Music Theory Recordings/Mascot Label Group, is qua omvang al een release om ‘u’ tegen te zeggen.

Electric Castle Live And Other Tales komt uit als versie met 3LP’s, met 2CD’s en een DVD, als deluxe earbook met 2CD’s, 2DVD’s en een Blu-Ray en ook nog in een versie met alleen een Blu-Ray. De meest exclusieve release is in een houten kist. In die tot 1500 stuks gelimiteerde uitgave zijn nog vele andere gadgets te vinden als picturedisc, postkaarten en een door Arjen Lucassen zelf gesigneerd certificaat van echtheid. Ongetwijfeld vliegen die als warme broodjes over de toonbank.

Vanaf de eerste tellen is het al duidelijk dat men hierdoor gegrepen gaat worden. De intro ‘Welcome To The New Dimension’ laat het indrukwekkende decor zien. Daar verrast Ayreon al met de gesproken video door John De Lancie. Die is op zijn beurt niet bekend vanuit de muziekwereld, maar als ‘Q’ in Star Trek. Als hij kort daarna ook in levende lijven bovenop één van de toren van het kasteel verschijnt om van daaraf zijn vertellende woord te doen, is het applaus oorverdovend.

Dat immense applaus klinkt veelvuldig tijdens deze groteske show. Ayreon had op de plaat al veel indrukwekkend gasten op de kop weten te tikken en voor de liveshow is dat niet anders. Onder andere Anneke van Giersbergen, Damian Wilson en Fish vertolken de rollen die zij in dit spel ook hadden op Into The Electric Castle. ‘Isis And Osiris’ en ‘Amazing Flight’ worden dan ook op vele momenten tijdens de tracks voorzien van applaus. Mooi is dan ook de interactie op het podium tussen de karakters. En als in ‘Amazing Flight’ dan de hippie zelf op de bühne verschijnt, kan het feest pas echt beginnen. Voor wie het niet weet: de hippie is Arjen Lucassen zelf.

Misschien dat door de groots opgezette show, het indrukwekkend aantal vertolkers op het podium en de tot in detail perfecte lichtshow vergeten wordt waar het allemaal om gaat. De muziek, want zonder die muziek geen Ayreon, is simpelweg magistraal te noemen. De vele elementen en lagen worden door een keurkorps aan begenadigd muzikanten tot in een sublieme uitvoering ten gehore gebracht. Ed Warby, de trouwe kompaan van Arjen Lucassen, legt zowel op de rustige momenten als de met metal doordrenkte passages een verfijnde basis waarop zowel de gitaristen, strijkers, toetsenist als bassist Johan van Stratum hun werk goed kunnen doen. ‘Tunnel Of Light’ is daar een goed voorbeeld van.

Er zijn tal van bijzonder momenten uit te pikken om te benoemen bij Electric Castle Live And Other Tales. Toch zijn er twee die echt niet vergeten mogen worden. Wie kan er nu in deze setting het best vlammen op de dwarsfluit? Juist, Thijs van Leer. Daarom komt dit icoon van Focus ook op de bühne. Als men ziet hoe hij geheel zichzelf zijnde zijn solo-partijen in ‘Amazing Flight’ speelt, snapt men direct dat deze man een voorbeeld is voor vele muzikanten.

Na een donker vocaal duel tussen geschminkte demonen – zijn dat nu George Oosthoek en Mark Jansen? – en een indrukwekkende instrumentale passage, staat ‘Robby Valentine’ op de tracklist. Wenkbrauwen zullen gefronst worden, want deze track staat niet op de studioplaat. Het gaat hier om een mooi stuk vleugelwerk van Robby Valentine himself.

Alsof het allemaal nog niet genoeg is geweest, volgen er na ‘Another Time, Another Space’ nog een flink aantal songs. ‘Kayleigh’, van Marillion wordt in een mooie versie gespeeld. Tsja, Fish was toch present en hij kent dat nummer natuurlijk wel. ‘Songs Of The Ocean’ mag dan wel de laatste track van de show zijn, de uitgebreidere uitgaves bevatten nog vele extra’s. Eén uur en driekwartier zijn er ingeruimd voor een indrukwekkend kijkje achter de schermen, om ook nog het interview in zijn geheel te kunnen bekijken.

De review werd gestart met dat Ayreon alles groots doet. Electric Castle Live And Other Tales onderstreept dat nogmaals. De show in de 013 is op een zeer mooie wijze zowel qua beeld als qua geluid vastgelegd. In tijdens dat het huis niet tot nauwelijks verlaten kan worden, is het heerlijk om een middag hieraan te spenderen. Wie dit eenmaal heeft ervaren, zal deze release vaker in de speler werpen. Absolute toprelease.  

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
5 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén