White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Last Detail – At Last… The Tale And Other Stories

Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse platenmaatschappij Freia Music heeft dit jaar iets te vieren: een vijfendertigjarig jubileum. Ter gelegenheid van dit heugelijke feit komt het label met een aantal releases die opnieuw onder de aandacht worden gebracht. At Last…The Tale And Other Stories van The Last Detail behoort tot die categorie.

The Last Detail was een Nederlandse band. Vanuit hun eigen Den Haag maakten ze tussen 1987 en 1991 de nodige tongen los met hun progressieve rock. Verspreid over drie langspelers, een EP en een tal van liveshows toonden de heren waar ze goed in waren: veelzijdig rocken. Op deze heruitgave is meer dan 150 minuten aan muziek geplaatst. De eerste schijf bevat direct al tweeëntwintig tracks. De progressieve rock doet denken aan Pink Floyd op de momenten waarop The Last Detail het experiment niet schuwt, zoals in ‘The Wrong Century’. Als het experiment wat meer plaats moet maken voor songs volgens een partoon wat geijkter is, dan zitten er ook nog hints van onder andere Journey in. ‘On The Edge’ is daar een goed voorbeeld van.

Deze heruitgave bestaat uit twee schijven. Waar op de eerste de tracks van weleer opnieuw onder handen zijn genomen, zodat ze als het ware een beetje opgepoetst zijn, staan op de tweede schijf de originele tracks. Deze negentien nummers zijn op de eerste schijf ook present, maar in een andere volgorde. Onder andere de tracks van de langspelers Silhouette en Waterford zijn hier te horen. Dat de toetsen een belangrijk element vormden in de muziek van The Last Detail, is goed te horen in ‘The Prophet’, welke uit twee delen bestaat.

Al met al is het mooi om te horen dat The Last Detail, voor sommige mensen misschien een nieuwe band, voor anderen juist een opfrissing van het geheugen, aan het eind van de jaren ’80 zeer aangename progressieve rock maakte. At Last…The Tale And Other Stories is een mooi band-erend document geworden.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén