White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Dordrecht Metal Fest @Bibelot, Dordrecht

Leestijd: 4 minuten

Wat is er nu mooier dan dat de geschiedenis van de stad weer op een voetstuk geplaatst wordt? Nee, Dordrecht Metal Fest is geen ode aan de lynchpartijen op de gebroeders De Witt. Het doet de rijkelijke geschiedenis van Dordrecht als metalstad herleven. De scène is er anno 2020 nog steeds erg omvangrijk. Daarom hebben enkele heren samen met de Bibelot een nieuw feest gepresenteerd: Dordrecht Metal Fest. De line-up beloofde veel variatie. White Room Reviews was erbij.

Dat de metal leeft in Dordrecht blijkt al bij de eerste band. Razorblade Messiah kon namelijk stellen dat de zaal al goed gevuld was. Het viertal, waarvan de energieke frontman Frans Wijnen nog refereerde aan zijn eigen afkomst: Brabant, heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een lekker strakke liveband. Hun metal is beïnvloed door de speed en thrash, waarbij de lyrics ook nog goed op te pikken zijn. Dat bleek bijvoorbeeld bij een knaller als ‘Metal Messiah’. Waar de ritmesectie de strakke basis voor de metal op hoog tempo de zaal in pulseert, soleert gitarist Ivo Ruytenberg er veelvuldig op los. Op dat soort momenten blijkt dat de zanger misschien ook wel liever de elektrische zessnaar had bespeeld. Zelfs tussen de benen van Ruytenberg door speelt die namelijk op zijn luchtgitaar mee.

Razorblade Messiah

Sepiroth was de tweede band van de avond. Deze band draait ook al een tal van jaren mee in het vak en heeft de nodige wisselingen in de line-up achter de rug. Dat wilt niet zeggen dat de brute death metal van deze heren er niet minder door klinkt. In tegendeel. In de Bibelot beukte Sepiroth er onder aanvoering van de ijzersterke vocalen van Nico Munnik. Hij is relatief nieuw in de groep. Zijn range aan screams, grunts en andere vocale kunsten doet de band goed.

Sepiroth

Lamentation was daarna de band die volgens menig bron niet meer actief zou zijn. De band stond echter wel op de bühne en was ook al lang en breed aangekondigd. Deze heren zijn allemaal ervaren rotten in de metal. Dat was ook te horen. Het kenmerkende van deze show was dat er veelvuldig van zanger werd gewisseld. Zo was er ook een rol weggelegd voor Stas, die tot enkele jaren terug nog de frontman van Razorblade Messiah was.

Lamentation

Al eerder is aangehaald dat het programma erg gevarieerd was. Façade was na Lamentation aan de beurt. Deze veelkoppige band laat zich grijpen door de doom met invloeden van de death metal. Hiervan moet je houden. Doordat er op een festival als deze veel bekenden op kwamen dagen, is er voor gekozen om even lekker in de rust bij te kletsen met enkele metalheads die al een poos niet in levende lijven aanschouwd waren.

Façade

De ster van de avond was toch echt Onheil. Waar Amok een van de initiators van dit gebeuren was en ook de bands aankondigde, was het ook het weerzien met Onheil. De band, waar muzikaal de basis wordt gelegd door de black metal, heeft wat wisselingen ondergaan. De wegen van Onheil en de ervaren krachten Haat, Sadist en Nomiis zijn gescheiden, waardoor Amok nieuw bloed moest verzamelen. Dit heeft hij goed voor elkaar. Ondanks dat men niet helemaal terug ging naar de demo Sterf, greep Onheil nog terug naar ‘vervlogen jaren’. De titeltrack van de langspeler Storm Is Coming bleek er ook nog goed in te zitten. Waanzin en Wrok bleken aanvullingen die het prima deden in de bezetting van de band. Het mooie van Onheil was dat enkele prominente oud-leden helemaal los gingen op de voor hun toch bekende muziek. Bij menig band loopt dat nog wel eens anders.

Doordat het programma hier en daar wat uit was gelopen, wat al bij aanvang van de show te merken was, is de set van Onheil niet helemaal tot het eind geattendeerd. Daardoor is ook de after-party met de Iron Maiden coverband Iron Laiden gemist. Ongetwijfeld is de sfeer er niet minder op geworden. Dordrecht Metal Fest was namelijk niet alleen muzikaal voor herhaling vatbaar, ook het sociale aspect van dit festival mag onderstreept worden. Iets om in de toekomst vast te houden?  

Meer foto’s op Facebook.

49 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén