White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Avatarium – An Evening With Avatarium

Leestijd: 3 minuten

Covid-19 dat roet in het eten gooit. Er zijn weinig mensen op deze wereld die daar niet over mee kunnen praten. Oké, producenten van mondkapjes daar gelaten. Genoeg muzikanten zitten nu thuis in plaats van op tournee te zijn. Dat gold ook voor Avatarium. Deze Zweedse band begon net aan een grootse tournee. Covid-19 gooide roet in het eten. Toch komt de band de fans nog wel tegemoet. Via de verschillende streamingsdiensten komt Avatarium met An Evening With Avatarium.

Avatarium

De band is ooit begonnen vanuit het creatieve brein van Leif Edling. Deze Candlemass-grootheid zit inmiddels niet meer in de band. Soen-gitarist Markus Jidell en zangeres Jennie-Ann Smith vormen het front, zonder daarmee de overige leden te kort te doen. Avatarium heeft tot op de dag van vandaag vier langspelers uit. Net als deze digitale release zijn die langspelers verschenen via Nuclear Blast. De meest recente daarvan is The Fire I Long For, welke afgelopen jaar uit is gekomen.

An Evening With Avatarium

Deze digitale release kent niet de grenzen van een cd. Hierdoor kan de uitgebreide show zoals deze net voor de internationale stillegging van de concerten werd gespeeld, in zijn geheel genoten worden. Dat houdt in dat Avatarium op An Evening With Avatarium de luisteraar zeventien tracks voorschotelt, samen goed voor net geen negentig minuten.

Overigens zijn die tracks niet allemaal bruisende nummers die men kan kennen van de verschenen langspelers van Avatarium. Zo is de intro een losse track en zijn de twee speeches van zangeres Jennie-Ann Smith ook losse tracks. Die zorgen ervoor dat de complete beleving van Avatarium live genoten kan worden, maar zorgen er tegelijk ook voor dat er maar veertien echte nummers overblijven.

Recent werk in de meerderheid

De tournee was ter promotie van The Fire I Long For. Daarom is het ook geen verrassing dat die langspeler de setlijst domineert. Zes tracks worden van dat album gespeeld. ‘Voices’ en daarna ‘Rubicon’ openen daarbij deze show ook nog eens. Buiten ‘Stars They Move’ zitten de nummers wel aan het begin van deze show.

Avatarium heeft ook genoeg werk van eerder albums waar de fans echt naar uitkijkt. Eén van de hoogtepunten van deze show is ‘Pearls And Coffins’. Deze meer dan tien minuten durende track afkomstig van The Girl With The Raven Mask onderstreept zowel de kracht van de Smiths vocalen als het ijzersterke gitaarspel van Jidell en de kunde van een nummer sterk op te bouwen. Die gitaarsolo aan het eind is een absolute climax. Dat Smith daarna de gitarist nog even in de spotlight zet door simpelweg zijn naam te noemen, geeft hem een wel verdiend applaus.

Doom en rock zegevieren

Wie de muziek van Avatarium moet omschrijven, kan het beste stellen dat deze ergens tussen de klassieke doom en rock hangt. ‘The Girl With The Raven Mask’ laat dat goed horen. Toch is het beste voorbeeld bewaard tot het laatst. ‘Moonhorse’. Deze track van de debuutplaat zal niet snel vergeten worden. De combinatie van het bombast naast de akoestische partijen, gaf Avatarium destijds de kickstart die de band nodig had. Tot op de dag van vandaag is dit een genot. Het enige dat dan nog rest, is applaus.

An Evening With Avatarium laat de Zweedse band Avatarium in grootse vorm horen. De band bewijst inmiddels al een aantal jaren dat men live het ook kan zonder grootheid Edling in hun midden. Dan kan men stellen dat Avatarium zelf gewoon een hele grote band is. Deze release onderstreept dat zondermeer.

Avatarium - An Evening WIth Avatarium

Tracklist An Evening With Avatarium

1 Intro (Live) 1:11
2 Voices (Live) 4:34
3 Rubicon (Live) 5:54
4 Into The Fire / Into The Storm (Live) 4:16
5 Lay Me Down (Live) 4:45
6 Jennie-Ann Talks (Live) 1:48
7 Avatarium (Live) 9:06
8 Shake That Demon (Live) 3:35
9 Pearls And Coffins (Live) 10:50
10 In My Time Of Dying (Live) 3:56
11 Medusa Child (Live) 6:13
12 Sky At The Bottom Of The Sea (Live) 5:25
13 Jennie-Ann Talks 2 (Live) 1:32
14 The Fire I Long For (Live) 6:21
15 Girl With The Raven Mask (Live) 5:36
16 Stars They Move (Live) 3:40
17 Moonhorse (Live) 10:38

Avatarium online

Website 
Facebook 
Instagram 
Twitter

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén