White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Damien Jurado komt met ‘In The Shape Of A Storm’

Damien Jurado brengt op 12 april zijn nieuwe studioalbum In the Shape of a Storm uit via Loose. In the Shape of a Storm is het veertiende studioalbum van Damien Jurado en werd in zijn nieuwe thuisstaat Californië opgenomen. De single South is nu uit.

Damien Jurado heeft altijd snel gewerkt, maar In the Shape of a Storm werd wel heel snel gemaakt. Het album werd in slechts twee uur opgenomen en is Jurado’s ‘kleinste’ album tot nu toe. De donderende drums en psychedelische arrangementen die de toon gaven aan de Maraqopa-trilogie, de conceptalbums die Jurado maakte met zijn schrijfpartner en goede vriend Richard Swift, zijn weggelaten. Op In the Shape of a Storm hoor je Damien Jurado’s stem, zijn akoestische gitaar en een enkele keer speelt Josh Gordon mee op zijn ‘high-strung’ gitaar in Nashville stijl gestemd, die zowel spookachtig als hemels klinkt.

Een solo-album is een langgekoesterde wens van veel Damien Jurado fans, maar hij voelde daar nooit wat voor. Totdat het ineens wel goed voelde. “It just felt like it was time” – aldus Jurado. Het idee van een album zonder poespas, werd een nieuw doel. Zoals een schilder die de verfkwasten neerlegt en met houtskool verder te werk gaat.

“There is nothing left to hide”  zingt Jurado op Lincoln, het openingsnummer van In the Shape of a Storm. Lincoln werd oorspronkelijk geschreven voor het album Ghost of David wat in 2000 uit kwam, maar was op de plank komen liggen en vervolgens compleet vergeten. Tot het nummer ineens weer voorbij kwam op een oude cassette tape. Die vondst inspireerde hem om op zoek te gaan naar andere vergeten nummers die nooit een goede bestemming hadden gekregen. 

Damien Jurado’s discografie is gevuld met nummers die als korte films zijn geschreven, filmische schetsen die over mensen vertellen, de plek waar ze vandaan komen en waar ze naartoe gaan. In the Shape of a Storm is Damien Jurado’s eerste zwart-wit tekening. Het is een zowel een momentopname van de twee uur in een studio in Californië, als een samenvatting van de afgelopen 19 jaar van Jurado’s muzikale carrière. “I believe songs have their own time and place”– zegt Jurado. Voor deze tien nummer, is de tijd eindelijk gekomen.

South is de eerste single afkomstig van In the Shape of a Storm. Beluister het nummer hieronder.

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén