White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Myrkur – Folkesange

De Deense veelzijdige muzikante Myrkur, waar Amalie Bruun achter schuil gaat, heeft met de albums M en Mareridt de muziek wereld vol verbazing weten te verrassen. De invloeden van de black metal verwerkte ze op een geheel eigen wijze in een sound waar ook de folk van invloed op is. Bruun doet alles zelf in Myrkur. Nu is zij toe aan haar derde langspeler. Folkesange komt uit via Relapse Records.

Misschien doet de titel van deze nieuwe release al iets vermoeden, want de folk heeft de overhand in deze songs van Myrkur. Dat bleek ook al uit de vooruit geschoven singles. ‘Leaves Of Yggdrasil’ is daar zo’n voorbeeld van. Hier blijkt dat Myrkur het ook zonder maar op enig moment de banden met de black metal aan te halen de luisteraar kan imponeren. Dit komt vooral door de fascinerende stem van Amalie Bruun. Zijdezacht dringt zij het oor binnen, iets wat ook de gekozen instrumenten doen. Die stellen zich bescheiden op en beperking zich tot het wegleggen van een basis waar de vocalen frivool over voort bewegen. Een subtiele melodie durft zelfs niet prominent op de voorgrond te treden.

Van de twaalf nummers op Folkesange duren de meeste tussen de drie en vier minuten. ‘Fager Som En Ros’ is de enige track die de grens van de drie minuten niet haalt, al scheelt het niet veel. Een vreemde eend in de bijt is dan ook ‘Tor I Helheim’. Dit nummer duurt meer dan zeven minuten. De openingsvocalen van Myrkur doen denken aan vervlogen tijde, om vervolgens heel mysterieus het geheel in te richten. Het is dat de Deense taal niet beheerst wordt door de ongetekende, maar het klinkt alsof Myrkur hier een heel verhaal bezingt. De dansende strijkers geven een mooie melodieuze laag aan deze track.

Myrkur is een wonder dat op vele manieren weet te imponeren op de muziekliefhebber. Waar de mensen die haar duistere kant zich misschien minder kunnen vinden in Folkesange, zal iedereen die buiten genres om kan denken en de folk een warm hart toe draagt intens genieten van deze derde langspeler van dit multi-talent.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén