White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Programma main stage Breda Barst bekend

Leestijd: 3 minuten

Good things come to those who wait. Het duurde dit jaar wat langer voor de programmering rond was (iets met een regenbui) maar dan staat er ook wat. De 26ste editie van het gratis festival Breda Barst wordt weer een feest van stijlen, herkenning en vernieuwing. Op vrijdag 15 september verschijnen de Compact Disk Dummies, Marlon Pichel en band, Collignon, Splendid en DIRK. Op zaterdag 16 september wordt het podium ingenomen door Black Bottle Riot, Orange Skyline, Lov3less, Windup Space, Kids with Buns, Dawn Brothers, en Kraak en Smaak!

Breda Barst maakt zich breed op het Amstel Podium

Jeroen Schortmeijer, Jornt Buijs, Jurgen Blommaert, Tom Prevoo en Marc Maquelin zijn samen verantwoordelijk voor de programmering. Dit vrolijke vijftal probeert ieder jaar voor het Amstelpodium een zo breed mogelijk aanbod weg te zetten. De gebruikelijke uitdaging om vijf zeer uiteenlopende smaken – en dat moet ook voor deze klus- op één lijn te krijgen, werd extra spannend door het beperkte budget en de 3 maanden wachten op groen licht. Het ziet ernaar uit dat de missie is geslaagd: Grote afsluiters als Compact Disk Dummies en Kraak en Smaak, alle soorten gitaarrock – van de Stax-sound van Marlon Pichel tot de punkrock van DIRK. – met daarbij genoeg ruimte voor het experimentele geluid van Collignon of de persoonlijke en emotionele teksten van Lov3less en Kids with Buns.

Compact Disc Dummies

Barst in beweging: dansen op de vrijdagavond

Marlon Pichel en zijn band grooven het park terug naar de sixties en seventies en de legendarische STAX-sound. Mix een snufje Otis Redding en een flinke dosis Wilson Pickett, en je krijgt de eigen sound van de meester himself. De voeten moeten ook zeker aan de gang bij COLLIGNON. Jori Collignon reisde met zijn voormalige bands SKIP&DIE, Nobody Beats The Drum en C-Mon & Kypski de wereld over en bundelde zijn ervaringen in kleurrijke tracks welke zijn solodebuut ‘Lagoinha’ onder artiestennaam COLLIGNON vormen.

Het resultaat is een natuurlijke mix van akoestische en elektronische instrumenten, traditionele en futuristische thema’s en invloeden van Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Arabische muziek. Bij Splendid zal het evenmin makkelijk zijn om okselfris te blijven. Al in 2005 sleepte de band de Haagse Popprijs binnen voor beste live act en in 2012 maakte Breda voor het eerst kennis met Patrick Schmitz en zijn veelkoppige band. Nu zijn ze terug op Barst, inclusief een ijzersterke ritmesectie en twee koperblazers. Met hun stampende en dampende combinaties van pop, reggae en hip-hop leveren deze Hagenaars rocksteady sunshine en dat is altijd welkom op Barst.

Het Belgische DIRK. (met punt inderdaad) heeft inmiddels een dijk van een livereputatie. Het nieuwste album ‘Idiot Paradise’ van deze grootste kleine indierockband van Vlaanderen kreeg vier sterren in Humo en dEus nam ze onlangs mee op tournee. De Compact Disk Dummies speelden in 2017 al op Barst en knalden vorige week nog Rock Werchter op gang. En nu sluiten Janus en Lennert Coorevits uit Desselgem de vrijdagavond af. De broers combineren de energie van een rockgroep met de euforie van de dansvloer. Wie dan nog puf heeft, kan verder in Breda gaan stappen, terwijl men het park weer klaar maakt voor zaterdag.

En nog veel meer!

De namen voor het Amstelpodium zijn nu bekend maar er komt nog veel meer. De Future Stage laat Breda weer kennis maken met nieuw en lokaal talent en daarmee wellicht de hoofdacts van de toekomst. En dat het goed zit met de talentenpoel bleek wel uit het feit dat er veel meer aanmeldingen binnen zijn gekomen – van hoge kwaliteit – dan dat er plek was op het podium. Dan hebben we natuurlijk ons paradepaard De Spaanse Kraag. Breda Barst is nog steeds uniek als mainstream festival die een prominente plek biedt voor metal en hardcore. Deze namen maakt de organisatie komende weken bekend. Blijf de socials in de gaten houden. Tot Barst!

Breda Barst online

Website
Instagram
Twitter
Facebook

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén