White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The One – Sunrise

Leestijd: 2 minuten

Zegt het iets over een plaat als er wordt afgesloten met ‘Sunrise’? Gaat het hier om een bepaalde gemoedstoestand of louter een nachtelijke beleving? Of brengt toeval de ‘Sunrise’ juist op die plaats? Die vragen kunnen gesteld worden als de eerste plaat van The One, welke Sunrise genaamd is, opgezet wordt. Dit album verschijnt overigens via het verse Construction Records.

The One

Deze Nederlandse band is van Timothy van der Holst. Die naam zal in de wereld van de progrock misschien niet direct een belletje doen rinkelen, maar deze man is al onderdeel van talloze platen. Die album zijn wel te vinden in een ander spectrum van de muzikale breedte. Voor zijn uitstap naar de progrock heeft hij een mooi gezelschap om zich heen weten te vinden.

Sunrise

Sunrise is niet alleen de eerste plaat van The One, het is ook de tweede plaat na het machtig ontvangen Sever van Inhalo op Construction Records. In dat kader kan gesteld worden dat de lat op meerdere manieren hoog gelegd is. In veertig minuten, waarin acht track de revue passeren, wordt gepresenteerd waarom juist deze band deze eer toebedeeld is.

Opener ‘The Thoughts Of Light’ laat direct horen dat The One de progrock niet alleen goed in de vingers heeft, maar dat zij ook het productiewerk goed op orde hebben. Dat heeft de band namelijk zelf gedaan en dat legt geen windeieren. ‘The Fast Haunts Again’ is daar ook een goed voorbeeld van. Waar de opener van de plaat nog instrumentaal is, komt in die laatste de vocale kracht van Max Gilkes goed tot zijn recht. Het is alsof men terug naar de jaren ’70 geworpen is, Genesis en Pink Floyd hun hoogtijdagen vieren, maar wel de sound van anno 2023 gehandhaafd is.

Meer dan Timothy

Vaak wordt er bij dit soort verhalen direct gedacht dat het puur om één man draait, in dit geval Timothy van der Holst zelf. Het tegendeel is waar. The One presenteert haar sound namelijk als meer dan de som der delen. Het gebruik van spoken word naast zang en arrangementen die dienend het geheel naar een hoger niveau tillen zijn daar een prachtig voorbeeld van.

Het is duidelijk dat deze heren, met hier en daar mooie gastbijdrages, weten wat zij doen. Ondanks dat Timothy van der Holst relatief nieuw is op dit gebied, blijkt dat Sunrise van The One opnieuw een schot in de roos is van Construction Records.

The One - Sunrise

Tracklist Sunrise

1 The Thoughts of light 3:32
2 Time out 5:54
3 Pass Haunts again 8:57
4 Remember 3:32
5 Lets Laugh 5:53
6 Between you and me 4:37
7 The time stands still 3:00
8 Sunrise 5:14

THE ONE ONLINE

Facebook

CONSTRUCTION RECORDS ONLINE

Website
Facebook
Instagram
YouTube

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén