White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Ralph de Jongh – Best Of Vol.1

Leestijd: 3 minuten

Eigenlijk klinkt het misschien vreemd dat nu de review van het door Ralph de Jongh uitgebracht Best Of Vol.1 nu pas hier is, terwijl de opvolger al lang en breed met een recensie online staat. De reden is heel simpel: deel 1 bereikte de redactie pas later dan deel 2. Dat is ook iets dat wel bij Ralph de Jongh past, want waarom doen wat al gedaan is? Al is het hier wel zo dat deel 1 toch echt wel voor deel 2 kwam, alleen dus niet op de redactie.

Ralph de Jongh

Inmiddels zit hij alweer een paar decennia in de wereld van de muziek en geen zijn enorme hoeveelheid aan uitgaves, was een best of dan ook geen gekke stap. De rasmuzikant met zijn roots in het westen van Brabant heeft zowel vele studioplaten als livealbums uitgebracht, wat hij inmiddels via zijn eigen Ralph de Jongh Recordings doet.

Best Of Vol.1

Natuurlijk is dus al over dat machtige tweede deel van deze verzamelaar geschreven. Die release bevatte vier cd’s die bol stonden van de muzikale uitspattingen van Ralph de Jongh in de breedte. In dat opzicht kan deel 1 tegenvallen, want dit zijn maar twee schijven. Dat neemt niet weg dat de door blues geïnspireerde muzikant de luisteraar nog steeds zo’n 160 minuten aan muziek voorschotelt.

Over twee discs verspreidt zijn tweeëntwintig nummers te vinden, welke eerder verdeeld zijn. De eerste schijf opent met ‘I Was Just Trying To Find A Way To Be Myself’. Zowel muzikaal als op mentaal gebied is dit een track die de kracht van hem onderstreept. Zijn stem weet hij veelzijdig in te zetten, maar vooral het ingetogen karakter daarvan komt op deze release veelvuldig naar voren. ‘Rainbow Child’, welke geen onbekende mag zijn voor de volgers van hem, is daar ook een goed voorbeeld van. Zelfs als de achtergrondzang nog wat soul aan de blues lijken toe te druppelen, blijft de blues in de hoofdmoot smaken. ‘There Ain’t No Miles That Can Seperate Us’ laat dat goed horen.

Blues in de breedte

Ralph de Jongh vat op Best Of Vol.1 goed samen dat hij staat voor blues in de breedte. De rol van de muzikanten om hem heen, of niet, zorgen ook dat dat brede spectrum goed benut kan worden. ‘You Know I’m A Mad Boy And I Can’t Sea The Truth No More’, waarbij de vraag is of de zee bewust met het kijken is verward, staat voor de meer groovy kant, zonder vol vuur te gaan. Dat laatste gebeurt ook nog vaak genoeg, iets wat bij zijn liveshows een extra dimensie geeft. In deze track is het meer stuwend, wat op die manier Ralph de Jongh naar grootse hoogtes stuwt.

Natuurlijk was dit deel het eerste deel waarmee hij zijn rijkelijke carrière tot op heden heeft samengevat. Ralph de Jongh bewijst zichzelf hiermee een mooie eer, want wie zoveel muziek heeft uitgebracht, heeft soms zelf ook overzicht nodig. Dat elke liefhebber van blues hier daarbij meer dan twee en een half uur zal zitten genieten, is een uiterst mooie bijkomstigheid voor hem.

Ralph de Jongh - Best Of Vol.1

Tracklist Best Of Vol.1

CD1

01 – I Was Just Trying To Find A Way To Be My Self
02 – School Of Life
03 – I Felt So Separated
04 – Rainbow Child
05 – Flowing Finally In The Blues
06 – Springwater & Dew
07 – There Ain’t No Miles That Can Separate Us
08 – We Sing A Song For You
09 – Won’t You Leave Me Here In The Dark Unknown
10 – Magic Hands
11 – To Another Clowns Paradise

CD2

01 – You Know I’m a Mad Boy and I Can’t Sea the Truth No More
02 – Your Heart My Song
03 – Wanna talk in all the Colours
04 – We go deep inside
05 – See the dust as it is blown by the wind
06 – Put on my wooden shoes and sing again
07 – i’M blown to You
08 – With eyes closed feeling one with You
09 – Here out in the darkness reliving that old pain
10 – We got to do
11 – I Got my wooden shoes in my Neck

RALPH DE JONGH ONLINE

Website
Facebook
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén