White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Animals As Leaders – Parrhesia

Parrhesia. De liefhebbers van de instrumentale kant van de progressieve metal zullen die naam al vaak gezucht of uitgeroepen hebben. Deze plaat geldt namelijk al de langverwachte plaat van Animals As Leaders. Parrhesia ziet Animals As Leaders verschijnen via Sumerian Records.

Animals As Leaders

De Amerikaanse band is inmiddels uitgegroeid tot misschien wel het gezicht van de instrumentale kant van de metal, die men ook wel als djent bestempeld. Ondanks dat de groep niet weg te denken is, vindt de oorsprong toch pas plaats in 2007. Daarna ging het wel snel.

Voor Parrhesia was de meest recente langspeler van Animals As Leaders The Madness Of Many. Die vierde langspeler van Tosin Abasi en consorten stamt alweer uit 2016. Dat is ook de reden waarom de verwachtingen rondom deze nieuwe plaat zo hooggespannen zijn, want het heeft lang geduurd.

Parrhesia

In negen tracks neemt Animals As Leaders de luisteraar mee op een reis die alleen zij hadden kunnen samenstellen. ‘Thoughts And Prayers’ is daarin het langste deel van die reis. Daarvoor moet een kleine zes minuten worden uitgetrokken. Opener ‘Conflict Carthography’ is met exact vijf minuten een goede tweede, als het om lengte gaat.

Muzikaal werden er al wat tipjes van de sluier opgelicht. ‘Monomyth’, ‘The Problem Of Other Minds’ en ‘Gordian Naught’ gaven al het nodige prijs. Daarmee werd ook duidelijk dat Animals As Leaders nog steeds de balans tussen frivool en heavy op een geheel eigen wijze weet te vinden.

Dat onderstreept ook ‘Red Miso’. De band durft daar lang op een speelse wijze de noten te plaatsen, maar als de banden met de metal ineens steviger aangetrokken worden, gaat dat smooth terwijl er toch een behoorlijke verandering is. De speels geplaatste noten gelden daarbij als een onmiskenbare signatuur. Sommige luisteraars zouden enkele als gewaagd ervaren, maar dat is typisch Animals As Leaders op zijn best.

Kort werk

Op Parrhesia heeft Animals As Leaders ook twee korte tracks staan. Die volgen elkaar op qua tracklist. ‘Ahasi’ is sferisch gitaarspel, welke de twee minuten niet haalt. Maar, misschien geldt het wel als het eerste deel van ‘The Problem Of Other Minds’, welke daarop volgt. Die track haalt vervolgens de drie minuten niet.

Eerlijk is eerlijk, hoe hoogstaand deze vorm van progressieve metal ook is, men moet er van houden. Parrhesia van Animals As Leaders is dan ook een typische plaat in de hoek van you love it or you hate it. Maar wie er van houdt, zal onderstrepen dat deze plaat het wachten waard was.

Animals As Leaders - Parrhesia

TRACKLIST PARRHESIA

01 Conflict Cartography
02 Monomyth
03 Red Miso
04 Gestaltzerfall
05 Asahi
06 The Problem of Other Minds
07 Thoughts and Prayers
08 Micro-Aggressions
09 Gordian Naught

ANIMALS AS LEADERS ONLINE

Facebook
Twitter
Website

SUMERIAN RECORDS ONLINE

Website
Facebook
Webshop

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén