White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Any Given Day – Overpower

Leestijd: 2 minuten

Gelsenkirchen is de stad in het Ruhrgebied van het grijs van de massale industrie of het blauw van Schalke ’04. Dat de stad ook een zwarte kant heeft, blijkt met Any Given Day. Niet dat zwart in dit geval staat voor een slechte kant, want in dit geval gaat het om de metalkant van Gelsenkirchen. Any Given Day komt via Arising Empire met de langspeler Overpower.

De muziek van Any Given Day is regelmatig bestempeld als deathcore. Wie Overpower hoort, zal dat op een aantal momenten ook kunnen onderstrepen. De brute vocalen en de keihard beukende ritmes passen prima binnen wat met onder deathcore verstaat. Toch laat Any Given Day horen dat hun muziek veel te breed is om onder louter deze stempel door te gaan. In ‘Loveless’ komt naast die brute kant van Any Given Day ook de metalcore middels de cleane vocalen en de progressieve metal nog om de hoek kijken. Hierdoor is het niet alleen keihard beuken bij Any Given Day, maar ook uit volle borst meezingen. Blijkbaar is dit iets waar Duitse bands in deze hoek van de metal goed in zijn.

Op Overpower heeft Any GIven Day elf tracks voor de luisteraar in petto. Naast de al genoemde kanten van deze Duitsers, valt zo nu en dan ook te bespeuren dat ze aardig aan het flirten zijn met de moderne tijd. Alle electronica in ‘Taking Over Me’ hadden waarschijnlijk voor de meeste metalheads niet direct gehoeven. Waarschijnlijk had niemand het gemist als ze weg waren gelaten, want het nummer is gebouwd op een bruut fundament waar de liefhebbers van death- en metalcore wel pap van lusten. Een andere opvallende kant van Any Given Day wordt in ‘Lonewolf’ getoond. Als men zou kunnen spreken van een ballade in de metalcore, zou dit daar een voorbeeld van zijn. Dat bevalt dan weer wel.

Het is één van die bands to watch: Any Given Day. Overpower laat horen dat het een band is die zichzelf flink aan het ontwikkelen is. De nummers zitten goed in elkaar, het experiment wordt niet geschuwd en de afwisseling is groot. Dat er af en toe wat storende elektronica te bespeuren zijn, kan daarom worden weggestreept. Gelsenkirchen mag trots zijn op zijn donkere kant.

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén