White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Ayreon – Transitus

Leestijd: 3 minuten

Alles dat Ayreon dezer dagen doet, is groots. Of het nu gaat om de spaarzame liveshows, de video’s of de releases gaat; Arjen Lucassen houdt niet van minimalistisch werk. De voortekenen voor zijn nieuwe langspeler waren dan ook groots van aard. Het vlammende artwork doet de rest. Ayreon komt via Music Theories Recordings met Transitus.

Ayreon

Er schijnen mensen te zijn op deze aardkloot die iets hebben met het betere gitaarwerk en zijn naam noch die van de band niet kennen. Ayreon is het geesteskind van Arjen Lucassen. Deze muzikale alleskunner en meer dan begenadigd songwriter startte in de jaren negentig met het project Ayreon na zijn jaren bij Vengeance. Into The Electric Castle, The Theory Of Everything en het tweeluik The Universal Migrator zijn slechts enkele voorbeelden van plaatsen die in de collectie terug te vinden moeten zijn bij de metalhead. Steeds vaker grossierde hij in de meest vooraanstaande gastmuzikanten die kwamen meewerken, zowel op plaat als live.

Transitus

Opvallend gegeven van deze nieuwe plaat van Ayreon is niet het rijkelijke scala aan gastmusici, maar het ontbreken van één. Waar voor jaren, sinds Into The Electric Castle, Ed Warby de drummer van Ayreon was, is hij nu niet te ontdekken in letters. Ditmaal wordt het drumwerk uitgevoerd door Juan van Emmerloot. Misschien moge het slechts een voetnoot bij deze release zijn, het valt op.

De tracklist van Transitus maakt duidelijk dat Ayreon er duidelijk zin in heeft. Verdeeld over twee schijven zijn er tweeëntwintig tracks te vinden. De totale speelduur ligt rond de tachtig minuten. Daarbij geldt dat het meeste daarvan wordt ingenomen door opener ‘Fatum Horrificum’. Dat nummer zet gelijk de toon. Muzikaal groots als altijd, waarbij alle lagen tot in de puntjes verzorgd zijn, en meeslepend door het verhaal dat daar direct wordt ingezet. Met Tommy Karevik van Kamelot en Oceans Of Slumbers Cammie Gilbert in de hoofdrol wordt het verhaal van Transitus ijzersterk weggezet.

Muzikaal is het even breed als altijd, zonder daarbij van de hak op de tak te springen of dat het allemaal losstaande, niet samenhangende passages zijn. Progressieve rock, metal en de symfonische kant van de gitaarwereld gaan hier gebroederlijk samen. Onder andere in ‘Talk Of The Town’ komt daar nog een folky karakter bij. Ayreon is wederom de magiër die alle stijlen als één kan laten klinken.

Bijdrages

De lijst van de muzikanten en vocalisten die een bijdrage komen leveren, is minimaal zo imposant als bij de shows van Ayreon in de 013. Een kleine greep uit de vocalisten levert namen als Simone Simons van Epica, Caroline Westendorp voorheen van The Charm The Fury, Marcelo Bovio van onder andere Stream Of Passion en bovenal Mr. Twisted Sister Dee ‘Fucking’ Snider op. Het kwijl zal alleen bij elke metalminnend muziekliefhebber in de mond lopen. ‘Yes, I wanna rock,’ moet Arjen Lucassen hebben gedacht.

Waar de heer Lucassen echt wel een noot op gitaar kan spelen – hij is niet voor niets ook voor veel muzikanten in dat opzicht een voorbeeld – komen er ook nog twee gitaristen hun talenten tonen. Marty Friedman en Joe Satriani geven, als dat nog mogelijk is, Transitus nog meer schwung.

Tachtig minuten zijn voorbij voordat men er erg in heeft. Geen track die uit de toon valt. Het gevoel dat dan rest, is niet te omvatten in woorden. Sommige platen zijn daar te groots voor. Ayreon bewijst met Transitus immer groots te werken. Het meest imponerende is eigenlijk nog wel het intens verbindende karakter, tussen stijlen in de muziek, tussen muzikanten en tussen verhaal en uitvoering. Wie dermate verbindend kan werken, zou zich moeten richten op een andere functie. Arjen for president? Let’s do this!

Ayreon Transitus

TRACKLIST TRANSITUS

CD 1
01. Fatum Horrificum (A] Graveyard, B] 1884, C] Daniel And Abby, D] Fatum, E] Why?!, F] Guilty)
02. Daniel’s Descent Into Transitus
03. Listen To My Story
04. Two Worlds Now One
05. Talk Of The Town
06. Old Friend
07. Dumb Piece Of Rock
08. Get Out! Now!
09. Seven Days, Seven Nights

CD 2:
01. Condemned Without A Trial
02. Daniel’s Funeral
03. Hopelessly Slipping Away
04. This Human Equation.
05. Henry’s Plot
06. Message From Beyond
07. Daniel’s Vision
08. She Is Innocent
09. Lavinia’s Confession
10. Inferno
11. Your Story Is Over!
12. Abby In Transitus
13. The Great Beyond

ARYEON ONLINE

Facebook
Twitter
Youtube

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén