White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Blackbriar – A Dark Euphony

Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse female fronted metalband Blackbriar is een mooi pad geplaveid, waardoor de band zich goed in de kijker heeft kunnen spelen. Dat bleek al met de debuutplaat The Cause Of Shipwreck. Toen had de band al onder andere in het voorprogramma van Epica gespeeld. Inmiddels is Blackbriar toe aan de nieuwe langspeler, A Dark Euphony, welke verschijnt via Nuclear Blast.

Blackbriar

De uit het noorden van het land komende band kent in Zora Cock een vocaliste die met haar fluwelen stem ervoor zorgt dat hun metal voor een breed publiek goed te pruimen valt. In hun bestaan heeft de groep dan ook al menig aansprekend voorprogrammaplaats mogen genieten. Overigens duurde het wel erg lang voordat die debuutplaat het licht zag. De eerste single van Blackbriar stamt al uit 2014.

A Dark Euphony

In elf tracks bewijst Blackbriar op The Dark Euphony dat de liefhebber ditmaal niet zo lang heeft moeten wachten als op de debuutplaat. Die verscheen immers pas twee jaar geleden. In dat opzicht is Blackbriar voortvarend doorgegaan. Doordat ‘Bloody Footprints In The Snow’ met iets meer dan vijf minuten de enige track is die over de grens van de vijf minuten gaat, kan gesteld worden dat Blackbriar geen lange tracks voorschotelt. Gezien ‘Crimson Faces’, wat de afsluiter van deze release is, drie minuten en veertig secondes duurt, geldt ook dat er ook geen erg korte tracks aanwezig zijn.

Muzikaal is het vooral heel degelijk wat Blackbriar presenteert. De sound is goed verzorgd, waardoor bijvoorbeeld de gitaarsolo én de opbouw in ‘My Soul’s Demise’ er echt wel uitspatten. Op die manier is de sound een mooi dynamisch geheel waarbij zowel de rust als het bombast hun kracht goed weten te benutten. Dat blijkt ook in de ballade ‘The Evergreen And Weeping Tree’. Toch moet wel de kanttekening gemaakt worden dat het geheel vooral heel overtuigend en niet zozeer onderscheidend weggezet is. Within Temptation, Nightwish en ook Epica lijken niet ver van de bron van inspiratie te zijn geweest.

Er zijn dan tongen die pleiten voor louter originaliteit, maar wie dat pretendeert zal in deze wereld nog weinig plezier beleven. Het is beter om zich te leren van genregenoten en dat zelf in een overtuigende, goed verzorgde vorm weg te zetten dan te mislukken in de zoektocht naar originaliteit. Wie die gedachte omarmt, zal A Dark Euphony van Blackbriar van begin tot eind, hoogstwaarschijnlijk meermaals, gaan genieten.

Blackbriar - A Dark Euphony - Artwork

Tracklist A Dark Euphony

1. An Unwelcome Guest
2. Far Distant Land
3. Spirit of Forgetfulness
4. Bloody Footprints in the Snow
5. The Evergreen and The Weeping Tree
6. Cicada
7. My Soul´s Demise
8. We Make Mist
9. Thumbelina
10. Forever and a Day
11. Crimson Faces 

BLACKBRIAR ONLINE

Website
Facebook
Instagram

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén