White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Blurr Thrower – Les Avatars Du Vide

Leestijd: 2 minuten

Wie een tracklist van een release ziet, zal vaak al in zijn hoofd het plaatje schetsen van wat voor release het is. Eén nummer is een single, twee of drie een maxi-single, en nog iets meer dan is het een EP. Wie de eerste release van het Franse Blurr Thrower onder ogen krijgt, zal daarom direct geneigd zijn te denken dat het om een wat uitgebreide single gaat. De twee tracks op Les Avatars Du Vide, welke verschijnt via Les Acteurs de l’Ombre Productions, trekken echter een flinke waas op voor de luisteraar.

Die waas verdwijnt als men ruim vijfendertig minuten verder is. Dan zijn de twee tracks op Les Avatars Du Vide voorbij. Op dat moment komt pas het besef. De single is eerder een EP en zou qua lengte zelfs nog als langspeler mee kunnen. Wat is er gebeurd? ‘Par-Delà Les Aubes’ heeft de luisteraar meegezogen naar een plaats waar de donkerte heerst. In ijskoude sferen laten deze Fransen, horen dat men de kunst beheerst om de sferische black metal zo in te richten dat teruggaan niet mogelijk is. De gestage opbouw, waarin de black metal duidelijk de overhand heeft, sleept de luisteraar voort. Of hij wilt of niet. De stem, een krijs die tot op het bot te voelen is, is angstaanjagend. Een kracht die Blurr Thrower nog extra mysterie mee geeft.

Als na bijna negentien minuten ‘Par-Delà Les Aubes’ de luisteraar achterlaat, waarschijnlijk ver in een donker bos, ver van de bewoonde wereld, neemt ‘Silence I’ het over. Voor de duidelijkheid, Blurr Thrower is daar niet stil. Dat wordt door de krijs in de opening al duidelijk. Is het hier het vervolg, waar men in een hoog tempo zich in veiligheid wilt brengen? De matte productie draagt bij aan het scheppen van sfeer.

Twee nummers in ruim vijfendertig minuten, Blurr Thrower schopt tegen alle wetten aan. De mysterieuze sferische black metal is duidelijk niet voor de tere zieltjes en tevens niet voor mensen met een korte spanningsboog. Het advies? Zoek een donkere plaats, zet een kaarsje aan en laat je onderdompelen in het mysterie van Les Avatars Du Vide.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén