White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Borgne – Y

De uit Zwitserland afkomstige band Borgne bestaat uit twee mensen: Bornyhake en Lady Kaos. De eerste is verantwoordelijk voor de vocalen, drums en gitaren en de tweede doet de toetspartijen. Die gegevens maken het al bijzonder. Via Les Acteur De L’Ombre Productions komt Borgne met Y.

Dat Borgne niet de band is van de lange namen voor albums, bleek al eerder. Hun in 1998 uitgekomen debuutplaat heet simpel I en diens opvolgers II en III. De drie platen na IV hebben wel echte namen, maar deze achtste langspeler van Borgne heet dan weer gewoon Y. Hoe de band dat bedoeld, mag een raadsel zijn.

De zeven tracks op Y laten horen dat Borgne geen standaard black metal maakt. De invloeden van de industrial zijn duidelijk aanwezig, terwijl het symfonische element door Lady Kaos ook zijn stempel op de muziek drukt. Dat blijkt ook in ‘Je deviens mon propre abysse’. Het ritme wat tijdens de bridge onder de muziek wordt gezet, doet ook denken aan The Prodigy. Misschien is dat ook wel de beste vergelijking: black metal met een snuifje The Prodigy.

Borgne laat de luisteraar zich niet vervelen. Althans, als deze van de gewaagde combinatie van black metal en industrial houdt. De plaat duurt één uur en vijf minuten. Wie beseft dat het maar zeven tracks zijn, weet dat deze lang van aard zijn. Dat afsluiter ‘A Voice in the Land of Stars’, wat overigens de enige track is met een Engelstalige titel, meer dan zeventien minuten duurt, is misschien wel het meest opvallende. Hier laat Borgne horen dat ze ook gestaag en grotesk een nummer kunnen opbouwen. Dat moet ook wel, wilt men die speelduur kunnen blijven boeien.

Het is een bijzondere schijf, Y. In eerste instantie zullen de wenkbrauwen gefronst worden door hen die niet bekend zijn met Borgne. Industrial is niet de gangbare danspartner van de black metal. Het is gewaagd, maar dat maakt het dan ook weer interessant.

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén