White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Deleyaman – The Sudbury Inn

Leestijd: 2 minuten

Al jaren laat Deleyaman horen dat het internationale karakter voor hen geen grenzen kent. Of het nu gaat om de gebruikte instrumenten, de gezongen taal of de thematiek, grenzen vervagen. Daarom is het ook de vraag wat Deleyaman gaat voorschotelen op The Sudbury Inn, welke net als de voorganger uitkomt via TTO Records.

Deleyaman

Achter Deleyaman gaan Aret Madilian en Beatrice Valantin schuil. Zij laten zich in met vele andere muzikanten welke elk hun eigen karakter en instrument meebrengen. Zo is er bijvoorbeeld ruimte voor Artyom Minasyan die de duduk speelt, een instrument waar de folklore alleen al vanaf druipt. Sinds de oprichting in 2000 geeft die aanpak van de twee Deleyaman glans.

The Sudbury Inn

Op deze opvolger van Sentinel staan elf tracks. Samen leveren die een klein uur aan muziek op. Die muziek is, zoals men dat van Deleyaman mag verwachten, heel veelzijdig, zonder dat de duidelijke handtekening van de groep verloren gaat. Dat zorgt voor een mooie, intense muzikale reis. ‘A Tale’ doet bij vlagen denken dat Leonard Cohen de donkere mystieke kant van de muziek heeft opgezocht, terwijl in ‘The Late Hour’ ook de nadagen van David Bowie van invloed lijken, terwijl bijzondere blazers het geheel een sierlijke rand geven.

In ‘La Saulaiie’ lijkt het Valantin die puur schittert, maar wie goed luistert, zal een mooie gelaagdheid in de vocalen ontdekken, waarbij de subtiele achtergrond vocalen het geheel naar een nog grote hoogte stuwen. Dat is Deleyaman op zijn best, de gelaagdheid zonder dit er dik bovenop te leggen. Daarbij is dat overigens ook weer de Franse geste op deze plaat.

Thematiek van tijden terug

Een deel van de tracks op The Sudbury Inn is gebaseerd op Tales Of A Wayside Inn. Dat is een bundel van Hanry Wadsworth, uitgekomen in 1862. Die Amerikaanse dichter baseerde zijn werk op verhalen van reizigers die hun ervaringen vertelden rondom een haardvuur. Dat is hier niet alleen in de muziek terug te vinden, maar ook de mooi vormgegeven artwork van dit album kent die thematiek.

The Sudbury Inn laat horen dat Deleyaman in hun veelal akoestische setting de luisteraar kan laten wegdromen op een manier waarop de droom telkens anders zal zijn. Wie oor heeft voor het subtiele, zal niet uitgeluisterd raken.

Deleyaman - The Sudbury Inn

Tracklist The Sudbury Inn

1.Spring Song
2.A Tale 04:52
3.Willow (Jerusha’s song)
4.Many Years Late
5.The Sudbury Inn 06:07
6.Another Evening
7.La Saulaie
8.The Late Hour
9.Moment of Peace
10.Gold is Fading into Gray
11.Silent Ship

Deleyaman online

Website
Bandcamp
Facebook
Instagram

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén