White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Enforcer – Zenith

Leestijd: 2 minuten

De liefhebbers van heavy metal begonnen zich al zorgen te maken, maar de Zweedse band Enforcer heeft zijn nieuwe plaat klaar. Via Nuclear Blast komt het kwartet met Zenith. Die plaat, welke de opvolger van de in 2015 uitgekomen From Beyond is, komt ook in een Spaanstalige versie uit.

Op deze nieuwe langspeler van deze Zweden staan niet alleen tien nieuwe nummers, Enforcer laat ook een nieuwe leadgitarist horen. Jonathan Nordwall zit nog maar net bij de groep, maar overtuigt al wel. In ‘Zenith Of The Black Sun’ zijn zijn kunsten goed te horen. Overigens had men dat nummer misschien beter als eerste track op Zenith kunnen plaatsne, want opener ‘Die For The Devil’ zet de luisteraar niet direct in vuur en vlam. Het is daar alsof de machine nog even goed geolied moet worden. Die machine draait in ‘Searching For You’ echt op volle toeren. Dat komt misschien ook door het opgevoerde tempo. Dan komt Enforcer veel beter uit de verf.

Waar in het voorgaande stuk misschien de indruk gewekt wordt dat Enforcer alleen kan boeien als het tempo hoog ligt, moet worden gezegd dat Enforcer door de jaren heen al lang en breed heeft bewezen dat ze ook op een minder hoog tempo de luisteraar kunnen raken. Dat doen ze op Zenith in de ballade ‘Regrets’. Dan komt de piano om de hoek kijken, terwijl af en toe ook wordt geflirt met de powerballads uit de jaren ’80. Dat doet Enforcer dan weer vakkundig goed. Het is wel een track die misschien in het geheel van Zenith wat apart lijkt te liggen. ‘Sail On’ is ook zo’n bijzonder moment. De invloeden van de psychedelische rock en hardrock lijken daar toch even door te sijpelen. Alsof Focus van invloed is op Enforcer.

Zenith is wederom een mooi hoofdstuk van Enforcer aan hun toch al mooie verhaal. Mooi betekent tegelijk ook dat er ook kansen gemist zijn. Hier en daar is de plaat niet echt pakkend, iets wat men toch niet van Enforcer gewend is. Toch blijft Enforcer een heerlijke heavy metal band. Dat staat buiten kijf.

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén