White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Ensiferum – Thalassic

De Finse metalband Ensiferum is al jaren een in het oog springende metalband. Al ruim meer dan twee decennia zorgt deze band voor een mooie combinatie tussen het vuur van de metal en het strijdlustige dat de Vikingen ooit hadden. Daarbij schuwt de band de invloeden uit de folk ook niet. Ensiferum komt via Metal Blade Records met Thalassic.

Thalassic is ook de plaat van Ensiferum die Pekka Montin verwelkomt in de groep. Hij is verantwoordelijk voor de toetspartijen en de cleane vocalen. Die cleane vocalen zijn bij Ensiferum altijd aanwezig geweest voor de balans in de vocalen te bewaren. De rauwe vocalen gaan dan ook hand in hand met de cleane stemmen.

Thalassic

De schijf opent met ‘Seafarer’s Dream’. Die track is als een flinke zeereis. Ensiferum neemt er ruim drie minuten de tijd om het strijdtoneel in te richten. Wie puur voor de metal komt, zal dit een lange zit vinden. Daarom is het goed dat men er vervolgens met ‘Rum Women Victory’ en ‘Andromeda’ twee zeer krachtige tracks in knalt. Die nummers staan exemplarisch voor de breedte van deze band. Ensiferum laat hier namelijk horen dat de variatie immer hoog in het vaandel wordt gedragen.

In het totaal staan er negen tracks op Thalassic. Samen zijn zij goed voor ruim drieënveertig minuten aan muziek. Buiten ‘Seafarer’s Dream’ is het vooral metal waar het tempo goed in zit, dat de klok slaat. ‘One With The Sea’ heeft echter een rustiger, maar daardoor ook bombastischere slag. Sommige flarden zorgen ervoor dat men hier flirt met de ballade.

Na het opzwepende folk-achtige ‘Midsummer Magic’, waar het lijkt dat Children Of Bodom samen is gegaan met Flogging Molly, sluit ‘Cold Northland (Väinämöinen Part III)’ de plaat af. Dit duidt op een aansluiting bij deel 1 en 2 die te vinden zijn op debuutplaat Ensiferum. De vocalen komen pas laat in deze meer dan acht minuten durende track op het toneel. Dat is een geniale zet, want zo ontstaat er een track met een zeer heroïsch karakter.

Dat Ensiferum weet hoe men de strijdlustige metal in het vat moet gieten, is al lang bekend. Ensiferum heeft met Thalassic wederom een sterk hoofdstuk aan hun mooie carrière toegevoegd. Als de Vikingen destijds deze muziek als drijfkracht had gehad, waren zij nooit verslagen geweest.

Ensiferum Thalassic cover

Tracklist Thalassic

1. Seafarer’s Dream
2. Rum, Women, Victory
3. Andromeda
4. The Defence of the Sampo
5. Run from the Crushing Tide
6. For Sirens
7. One with the Sea
8. Midsummer Magic
9. Cold Northland (Väinämöinen Part III)

Ensiferum online

Website
Facebook
Twitter

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén