White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Fleetburner – Fleetburner

Vaak wordt er bij een band of project direct benoemd uit welk land deze afkomstig is. Bij Fleetburner is dat een zaak die erg lastig is. Dit door de Nederlandse Kevin Storm geïnitieerde project kent vele nationaliteiten. Onlangs kwam hun eerste langspeler uit. Fleetburner bracht de debuutplaat uit via Butler Records/Bertus.

Fleetburner

Om het verhaal even te schetsen: Fleetburner is ontstaan toen Kevin Storm in een korte tijd zoveel materiaal schreef, dat het passend was voor een langspeler. Drummer Tomas Myklebust kende hij van hun gezamenlijke werk in Vulture Industries. Daarna is het balletje gaan rollen. Onder andere Peter Iwers, die in het verleden bas speelde bij In Flames, en zanger Ken Simerly kwamen dit project vorm geven.

Debuutplaat.

Op deze debuutplaat van Fleetburner zijn ook nog een aantal andere gastmusici te bekennen. De meest in het oog springende is ongetwijfeld Christoffer Amott van Dark Tranquility en voorheen Arch Enemy. Ook de aanwezigheid van Masha Arkiphova van Arkona is een bijzondere.

Het album telt in het totaal elf tracks. Daarmee genereert Fleetburner een kleine vijfenvijftig minuten aan muziek. Die is dus allemaal van de hand van Kevin Storm. Hij speelt zelf echter alleen de gitaar op deze plaat. Als kers op de taart is deze debuutplaat van Fleetburner ook nog gemixt en gemasterd door Hans Pieters.

De nummers op Fleetburner laten horen dat de toetsen van Veli-Matti Kananen, bekend van onder andere Kalmah, een mooie rol vervullen in deze sound. Bij opener ‘The Land’ weet deze de luisteraar zo te betoveren, dat de metal toch ineens als een donderslag bij heldere hemel haar intrede doet. ‘Open Water’ krijgt daarentegen juist iets mysterieus mee door deze laag.

Ken Simerly

Een andere kracht van dit album is te vinden in de vocalen van Ken Simerly. Hij geeft de muziek van Fleetburner een toegankelijk karakter. Daarbij kan onder andere gedacht worden aan Threshold en Journey. Ergens daartussen hangt zijn stem. ‘The Passenger’ en ‘The Beach’ zijn daar goede voorbeelden van. Waar de muziek juist de banden met de stevigere kanten van de metal aanhalen, weet hij het met zijn stem toegankelijk te houden. Een mooi evenwicht.

Fleetburner is een album geworden waarbij de gelijknamige act kan buigen op zowel een intense plaat van begin tot eind als een exemplaar dat veel diepgang kent. Eigenlijk is het te hopen dat zo’n project niet alleen een project blijft, maar ook verheven wordt naar een echte band met live shows.

Fleetburner - Fleetburner

Tracklist Fleetburner

 1. THE LAND
 2. THE BEACH
 3. THE BREAKWATER
 4. OPEN WATER
 5. THE FLEET
 6. THE PASSENGER
 7. THE DECK
 8. THE COURSE
 9. BELOW THE WAVES
 10. THE DEEP
 11. THE ENDLESS

Fleetburner online

Facebook

Butler Records online

Facebook
Website

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén