White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Focus – Focus 50

Leestijd: 3 minuten

Het is misschien wel een van de meest invloedrijke bands op de rockwereld in de breedte: Focus. Vele grote namen hebben de instrumentale muziek van Thijs van Leer en zijn kompanen in hun hart gesloten. Focus zelf is ook nog steeds actief. Daarom komt Focus met Focus 50, via In Focus Records/Cherry Red Records.

Focus

Eigenlijk dient het niet nodig te zijn om bij Focus nog een uitleg te geven. ‘Hocus Pocus’, ‘Sylvia’ en ‘Eruption’ zijn slechts kleine voorbeelden van waarom Focus bij het vaderlandse culturele erfgoed hoort, misschien nog meer dan Sinterklaas. Waar Thijs van Leer en Jan Akkerman inmiddels niet meer gebroederlijk samen zijn, verbroedert Focus de mensheid wel. Focus is onder aanvoering van Thijs van Leer still going strong.

Focus 50

De nieuwe release van Focus, welke een voorbode is op de nieuwe studioplaat die in 2022 uit zal gaan komen, kent meerdere schijven. Op twee cd’s is het concert van Focus in Rio de Janeiro te vinden, terwijl een Blu-Ray-schijf dat concert ook visueel maakt. De derde cd is voor Completely Focused. Daarover later meer.

De show van Focus in Rio de Janeiro laat horen dat de band nog steeds veel enthousiasme genereert. Dat is in deze registratie mooi vastgelegd. De energie van en de wisselwerking met het publiek wordt in de klassieker ‘Sylvia’ goed duidelijk. Daar is duidelijk te horen dat de energie van de band overslaat op het publiek, en andersom. Dat zorgt ervoor dat Focus nog even scherp klinkt al decennia terug.

Naast Thijs van Leer, die naast de toetsen natuurlijk ook het gejodel en de dwarsfluit voor zijn rekening neemt, is natuurlijk ook Pierre van der Linden weer van de partij. Dat wordt nog wel eens vergeten. Zijn drumwerk legt een mooie basis waar de muzikanten heel vrij over te werk kunnen gaan. Over het nu rockt of flirt met jazz; zijn basis staat. In het nieuwere ‘Song For Eva’ wordt dat ook duidelijk.

De set wordt afgesloten middels een fenomenale versie van de klassieker der klassiekers: ‘Hocus Pocus’. Nadat Thijs van Leer de tijd neemt om te laten horen dat hij de dwarsfluit nog steeds als geen ander bespeelt, barst het muzikale spel los. Focus trekt zichzelf in twintig minuten naar een ongekende hoogte.

Completely Focused

Ter gelegenheid van hun vijftig jarig bestaan heeft Focus ook alle ‘Focus’-tracks in de huidige bezetting opgenomen. Dat betekent dat ‘Focus 1’ tot en met ‘Focus 12’ opnieuw zijn opgenomen en achter elkaar te horen zijn. De titel van dit deel, Completely Focused, moge dan ook logisch zijn.

Van het live-geweld van de andere drie schijven in deze release, is het wel even de focus verleggen. Completely Focused is zoals gezegd in de studio opnieuw opgenomen. Dat zorgt er wel voor dat deel 1 tot en met 12 zich min of meer als een heel geheel presenteren. ‘Focus 2’ bewijst dat men anno nu de sound van weleer nog steeds kan benaderen, maar dat het ook te horen is dat men het nu heeft opgenomen. Die cohesie zorgt wel voor een meerwaarde van dit geheel. Daarbij geldt ook dat het niet noot voor noot exact hetzelfde is.

Focus 50 laat horen dat Thijs van Leer en Pierre van der Linden met hun Focus ver in het nieuwe millennium nog steeds een meerwaarde zijn voor de muziek. De passie die hier in het spelen wordt gelegd, onderstreept waarom deze band tot op de dag van vandaag zo invloedrijk is.

Focus - Focus 50

Tracklist Focus 50

DISC ONE: LIVE IN RIO CD
1. FOCUS 1
2. HOUSE OF THE KING
3. ERUPTION
4. SYLVIA
5. SONG FOR EVA
6. ALL HENS ON DECK

DISC TWO: LIVE IN RIO CD
1. LE TANGO
2. P’S MARCH
3. FOCUS 5
4. HAREM SCAREM
5. HOCUS POCUS
6. FOCUS 3

DISC THREE: LIVE IN RIO BLU-RAY
1. FOCUS 1
2. HOUSE OF THE KING
3. ERUPTION
4. SYLVIA
5. SONG FOR EVA
6. ALL HENS ON DECK
7. LE TANGO
8. P’S MARCH
9. FOCUS 5
10. HAREM SCAREM
11. HOCUS POCUS
12. FOCUS 3

DISC FOUR: COMPLETELY FOCUSSED CD
1. FOCUS 1
2. FOCUS 2
3. FOCUS 3
4. FOCUS 4
5. FOCUS 5
6. FOCUS 6
7. FOCUS 7
8. FOCUS 8
9. FOCUS 9
10. FOCUS 10
11. FOCUS 11
12. FOCUS 12

FOCUS ONLINE

Website
Facebook
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén