White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Gaerea – Limbo

Er zijn platen die vooraf heel duidelijk brengen wat men kan verwachten. Dat kan aan de band liggen, maar ook aan de lay-out. Daarentegen staat ook dat er ook releases zijn waar dit niet voor geldt. De nieuwe plaat van Gaerea, die Limbo heet, is zo’n album. Gaerea brengt Limbo  uit via Season Of Mist.

Naar eigen zeggen maakt Gaerea cathartic black metal. Nu is de ondergetekende al meer van het beestje een beperkte naam geven, dus de toevoeging carthartic doet weinig. Deze Portugese band is ontstaan in 2016 en zag haar eerste langspeler in 2018 uitkomen. Unsettling Whispers kwam destijds nog niet via Season Of Mist uit.

Limbo

De titel van de nieuwe langspeler doet direct al de wenkbrauwen fronzen. De limbo is toch zo’n dans waarbij onder een steeds lager hangende stok door gedanst moet worden? Misschien is het mysterie ook wel hetgeen dat de band nastreeft. Black metal uit Portugal doet sowieso al wat wenkbrauwen fronzen.

Limbo is een plaat waarop Gaerea zes nummers heeft geplaatst. Dat lijkt weinig, maar gezien dit vijftal twee tracks heeft die ruim boven de tien minuten duren en één die daar net onder komt, kan worden gesteld dat de tijd goed gebruikt wordt. Limbo duurt dan ook meer dan vijftig minuten.

Muziek

Als het om muziek gaat, is het allemaal dik voor elkaar bij Gaerea. Dat valt duidelijk te horen in de lange instrumentale stukken zoals in het meer dan dertien minuten durende ‘Mare’ of in ‘Conspiranola’. De scream die passend is bij de black metal, zorgt ervoor dat het genre duidelijk is. Toch is dat ook hetgeen wanneer het lastig wordt. Er zijn platen waar de kwaliteit duidelijk is, maar waar de puzzelstukjes voor de luisteraar niet helemaal op zijn plaats lijken te vallen.

Opener ‘To Ain’, wat de enige track is met twee woorden in de titel, laat dat gelijk horen. Het is goed, maar het lijkt de luisteraar niet altijd even goed vast te kunnen houden. Misschien komt het ook door de lengte van een aantal tracks. De herkenbaarheid wordt dan minder. Misschien dat daarom ‘Urge’ en ‘Null’ beter uit de verf komen.

Vooropgesteld, Limbo van Gaerea is geen slechte plaat. Zeer zeker niet. Muzikaal steekt het goed in elkaar en de nummers en de productie zijn goed verzorgd. Of het zonnige karakter van Portugal van invloed is of iets anders, is niet helemaal duidelijk. Misschien waren de verwachtingen ook te hoog. Leuk, maar er zijn wel meerdere luisterbeurten nodig om het geheel goed te snappen.

Gaerea Limbo

Tracklist Limbo

1. To Ain (11:15)
2. Null (6:01)
3. Glare (7:16)
4. Conspiranoia (9:15)
5. Urge (4:50)
6. Mare (13:11)

Gaerea online

Bandcamp
Facebook
Instagram

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén