White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Helmet – Left

Leestijd: 2 minuten

Bij het grote publiek doet Helmet niet altijd direct een belletje rinkelen, maar men moet beseffen dat deze Amerikaanse band wegen heeft geplaveid waarop later wat men onder andere nu-metal zou gaan noemen is ontstaan. Even invloedrijk als onnavolgbaar is Helmet altijd al geweest. Nu komt Helmet met Left, de eerste langspeler sinds 2016. Die release verschijnt via earMusic.

Helmet

Eigenlijk is Helmet Page Hamilton. Die was er in de jaren ’80 al bij en is ook de enige die deze eerste periode van Helmet heeft meegemaakt. De rest van de line-up is met enige regelmaat veranderd, maar bestaat inmiddels al een flink aantal jaar uit dezelfde groep artiesten. In dat opzicht is de line-up ook hetzelfde als op Dead To The World, welke in 2016 uit is gekomen.

Left

Bij bands als Helmet, iets wat ook bij meester-anders-denkers als Primus en Nine Inch Nails geldt, is dat men vooraf nooit, maar dan ook echt nooit, verwachtingen moet hebben bij een nieuw album. Wie zich daar schuldig aan maakt, zal alleen beloond worden met teleurstelling. ‘Holiday’, ‘Gun Fluf’ en ‘NYC Tough Boy’, de drie tracks waarmee Helmet Left laat openen, laten direct veel horen. De alternatieve metal flirt met rock en grunge. Net als men lekker in de song zit, komt er een tegendraads ritme om de hoek kijken om de luisteraar wel te laten beseffen dat men hier nog steeds met Helmet van doen heeft. Timing is essentieel en een grote troef bij Page Hamilton en zijn kompanen.

Voor hen die Helmet niet scherp hebben, moeten inbeelden dat Nine Inch Nails, Deftones, Ministry, White Zombie, Primus, Audioslave, Korn, Soundgarden, Alice In Chains en Faith No More samen de studio in zijn gedoken om ergens een compromis in sound te vinden. ‘Big Shot’ en ‘Bombastic’ zijn daar goede voorbeelden van. Saillant detail aan de lijst van genoemde bands is dat een deel daarvan juist geïnspireerd door Helmet muziek is gaan maken.

Left is een meeslepende, verrassend en wederom veelzijdig nieuw hoofdstuk van het immer interessante verhaal van Helmet. Het heeft misschien lang geduurd, maar deze band straalt als het prachtige middelpunt van muzikale eigenzinnigheid die wel binnen kaders van de muziek blijft.

Helmet - Left

Tracklist Left

01 – Holiday 03:23
02 – Gun Fluf 03:30
03 – NYC Tough Guy 02:34
04 – Make-Up 02:49
05 – Big Shot 02:44
06 – Bombastic 03:11
07 – Reprise 01:42
08 – Dislocated 03:19
09 – Tell Me Again 02:44
10 – Powder Puff 03:42
11 – Resolution 01.44

Helmet online

Website
X / Twitter
Instagram

EARMUSIC ONLINE

Webshop
Facebook

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén