White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Kamelot – The Awakening

Als het om symfonische power metal gaat, dan is Kamelot al jaren één van de vaandeldragers. Echter, hun meest recente studioplaat stamde alweer uit 2018, toen The Shadow Theory het licht zag. Er volgde nog wel een liveplaat, maar een nieuwe studioplaat bleef nog even uit. Tot nu. Nu komt Kamelot met het langverwachte The Awakening, welke uitkomt via Napalm Records.

Kamelot

Het is heel simpel te stellen dat Kamelot een invloedrijke band is, want anders zouden andere bands zich niet naar hun werk noemen. Het beste voorbeeld daarvan is Epica, welke naar de gelijknamige plaat genoemd is. Die naam zal later deze review ook nog volgen, want die heeft ook nog betrekking tot dit album.

Officieel vindt de oorsprong van Kamelot al plaats in 1987, maar van die line-up is alleen Thomas Youngblood, het brein van deze band, nog in de gelederen. De meeste recente albums zijn opgenomen met Tommy Karevik als vocalist. Ten opzichte van de voorganger is er op The Awakening wel een nieuwe drummer te horen, Alex Landenburg.

The Awakening

Op deze dertiende studioplaat van Kamelot staan dertien tracks. Opener ‘Ouverture’ en afsluiter ‘Ephemera’ gelden daarvan als intro en outro van dit album, waarmee de band de release een kop en staart geeft. De overige tracks zijn echte songs, waarvan ‘Opus Of The Night (Ghost Requiem)’ met een kleine zes minuten de langste is van deze release.

Nadat het feest in ‘The Great Divide’ met het daarop volgende ‘Eventide’ echt los is gebarsten, kan direct gesteld worden dat Kamelot duidelijk aandacht aan deze release heeft besteed. Natuurlijk is men dat wel gewend van deze Amerikanen, maar de heldere, volle sound waarmee The Awakening komt, zorgt ervoor dat de gelaagdheid die Kamelot biedt, goed uit de verf komt. Dat geeft de power metal nog meer kracht.

Gastbijdrages

Op The Awakening doet Kamelot niet alles als vijftal. Zo speelt Tina Guo in ‘Opus Of The Night (Ghost Requiem)’ en ‘Midsummer’s Eve’ met haar cello een prachtige rol. Dat geeft nog meer body aan het symfonische karakter van deze band. In ‘New Babylon’ krijgt Tommy Karevik op vocaal gebied te maken met Simone Simons en Melissa Bonny. Die eerste is inderdaad van de band Epica en de tweede van Ad Infinitum. Hierdoor ontstaat er een indrukwekkend spel, waarbij ook de rol van het krachtige koor niet onderschat moet worden.

The Awakening is een plaat geworden waar men van het begin tot het eind geboeid naar Kamelot blijft luisteren. Of de band nu krachtig en vol gas te werk gaat of ingetogen om de oren danst; deze band weet het genre in perfectie voor te schotelen.

Kamelot - The Awakening

Tracklist The Awakening

1. Overture (Intro)
2. The Great Divide
3. Eventide
4. One More Flag in the Ground
5. Opus of the Night (Ghost Requiem)
6. Midsummer’s Eve
7. Bloodmoon
8. NightSky
9. The Looking Glass
10. New Babylon
11. Willow
12. My Pantheon (Forevermore)
13. Ephemera (Outro)

Kamelot online

Website
Facebook
Twitter
Instagram

NAPALM RECORDS ONLINE

Website
Webshop
Facebook
Twitter

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén