White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

NOvatia – Discover

De Nederlandse band Novatia is ontstaan in 2014. De band heeft inmiddels enkele EP’s op de markt gebracht. Steeds meer is hun muziek geëvolueerd tot waar de band nu staat. En daarom is het nu ook tijd voor de eerste langspeler van Novatia. Geheel in eigen beheer komt het gezelschap met Discover.

Wie Novatia nog niet kent, moet weten dat deze band zich laat inspireren door de jaren ’80. De new wave is onder andere in de muziek te horen. Anderzijds is ook de progrock van invloed op deze groep. Hierdoor ontstaat er een blend die zowel rockt als een fris gevoel met zich meebrengt. Dat bleek op de voorgaande releases.

Deze eerste langspeler van Novatia telt tien tracks. In het totaal schotelt Novatia de luisteraar iets meer dan drie kwartier aan muziek voor. Daarin laat de band zich op een brede wijze zien. Opener ‘More’ neigt naar een combinatie tussen U2 en de progrock, terwijl het wat warmere, rustigere ‘Again’ ook invloeden van onder andere Simple Minds met zich mee lijkt te brengen.

‘Reality’ is een track die exemplarisch is voor waar Novatia voor staat. De band weet haar nummers goed op te bouwen. De korte rust voordat het refrein begint waarin een kleine slide op de bas te horen is, geeft een enorme kick aan energie. Ondertussen klinken de toetsen alsof Editors, om het even meer bij een band van deze tijd te houden, frivool en tactisch op de luisteraar inspeelt. De gitaarsolo is ook een troefkaart die door Novatia altijd gespeeld kan worden. Dat zal veel mensen goed doen.

Discover mag dan wel niet de eerste release van Novatia zijn, het is wel de eerste langspeler. Daarom is hierop nog beter te horen dat deze band een breed publiek kan boeien. Hun toegankelijk rock met invloeden vanuit de jaren ’80 en de progrock vaart wel op een haast tijdloze sound.

6 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén