White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Ophidian I – Desolate

Het woeste landschap en klimaat van IJsland blijkt al jaren een prima basis voor de metal. Eén van die exponenten van de IJslandse metalscène is Ophidian I, welke in de hoek van de tech death gevonden kan worden. Via Season Of Mist komt Ophidian I met hun langverwachte nieuwe langspeler, Desolate.

Ophidian I

De band is in 2010 opgericht en twee jaar later volgde met Solvet Saeclum de eerste langspeler van deze groep. Het vijftal liet vervolgens de fans lang wachten. Eén single in 2014 was het magere resultaat, totdat de band bij Season Of Mist tekende. Dat was het signaal dat die langverwachte tweede langspeler daar toch echt een feit zou gaan worden.

Desolate

Deze tweede langspeler van Ophidian I telt tien tracks. Samen zijn ze goed voor een kleine veertig minuten aan muziek. Daarvan neemt ‘Unfurling The Crescent Moon’ het minste tijd in beslag, maar dat is direct ook de enige track die de grens van de drie minuten niet haalt. Alle overige tracks duren ergens tussen de drie en vijf minuten. Dat betekent dat Ophidian I op Desolate de luisteraar geen lange tracks meer voorschotelt. Op de debuutplaat waren die nog wel present.

Er kan wel gesteld worden dat Ophidian I er geen doekjes om wint. In de eerste tellen van de plaat is al duidelijk waar de band voor gekomen is: snoeiharde death metal met een hoog technisch gehalte. Een track als ‘Storm Aglow’ pakt de bruutheid mee van de death metal, terwijl muzikaal ook nog verbanden te vinden zijn met Textures, Obscura en het extremere werk van Soilwork. Dat nummer laat overigens horen dat niet alleen de gitaristen en drummer van ene hoog niveau zijn; de bassist van dienst krijgt hier ook een mooi podium.

Zanger

Dit alles gebeurt onder aanvoering van een nieuwe zanger. In John Olgeirsson is enkele jaren terug een nieuwe zanger gevonden. Zijn brute stem geeft de death metal veel kracht en donkerte mee. Men hoeft niet te verwachten dat hij ineens cleane refreinen gaat zingen. ‘Sequential Descent’ en ‘Spiral Of Oblivion’ zijn goede voorbeelden van hoe zijn kracht goed en gedoseerd ingezet wordt. Hij durft zich namelijk ook wel even terug te trekken om de gitaristen alle ruimte te geven voor hoogstaande solo’s.

Dat zij niet alleen de vaardigheden op de electrische gitaar beheersen, blijkt in ‘Captive Infinity’. De start is daar akoestisch. Toch neemt de keiharde death metal het al snel over, waardoor de luisteraar weer vol tegen de muur geblazen wordt. Dat is ook waarvoor men deze plaat opzet.

Het moge dan lang geduurd hebben, maar Ophidian I heeft met Desolate een vlammende nieuwe langspeler. Deze tweede langspeler van deze IJslanders behoort tot de betere in de hoek van de tech death.  

Ophidian I - Desolate

Tracklist Desolate

1. Diamonds (4:35)
2. Spiral To Oblivion (3:31)
3. Storm Aglow (4:12)
4. Unfurling The Crescent Moon (2:53)
5. Sequential Descent (4:31)
6. Captive Infinity (3:43)
7. Enslaved In A Desolate Swarm (4:05)
8. Dominion Eyes (3:13)
9. Jupiter (4:01)
10. Wither On The Vine (4:07)

Ophidian I online

Facebook
Bandcamp
Instagram

SEASON OF MIST ONLINE

Website
Webshop
Facebook
Twitter

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén