White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Periphery – Periphery IV: Hail Stan

Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse progressieve metalband Periphery geldt als één van de meest aansprekende namen op dit gebied. Middels de invloeden van de metalcore is de insteek van Periphery altijd verrassend, zowel op plaat als live. Hun zesde langspeler heet Periphery IV: Hail Stan.

Deze langspeler geldt als de eerste die niet via Sumerian Records op de wereld komt. De band brengt de schijf uit via hun eigen 3DOT Recordings en Century Media. Die laatst genoemde blijft dus wel een partij in het tot stand komen van de release, want de voorgaande releases zijn ook via die platenmaatschappij verschenen. Periphery IV: Hail Stan is dus ook de vuurdoop op 3DOT Recordings.

Periphery zou Periphery niet zijn als men direct al tegendraads zou beginnen. Waarom zou men eindigen met het magnum opus als men er ook mee zou kunnen beginnen? Zoiets moet de band ongetwijfeld hebben gedacht. De plaat opent namelijk met ‘Reptile’. In een kleine zeventien minuten passeert alles waar Periphery voor staat. Indrukwekkende ritmes, technische hoogstandjes op alle vlakken en een enorm palet aan vocale aanpakken. Bij dat laatste krijgt de band ook hulp van Sikth’s  Mikee Goodman. Overstuurde metalcore tot aan rustgevende progressieve metal; het zit er allemaal in.

Wie Periphery nog niet kent, moet denken aan de latere tijd van Textures, Meshuggah, TessarecT en Dream Theater, en dat allemaal samen. De negen nummers op Periphery IV: Hail Stan laten dat goed horen. ‘Blood Eagle’ onderstreept de extreme kant in Periphery, terwijl ‘It’s Only Smiles’ de meer toegankelijke kant van deze Amerikanen laat horen. Ondanks dat dit laatst genoemde nummer meer radiovriendelijk is, geldt dat het technische niveau onverminderd hoog blijft. Dat is ook de kracht van deze band.

Misha Mansoor en zijn kompanen hebben op Periphery IV: Hail Stan wederom goed voor elkaar. Dat zal voor de volgers geen verrassing zijn. Wie zich in wilt laten met de progressieve metal met zowel extreme als toegankelijke flirts zal in deze plaat van Periphery een mooi uithangbord vinden. Reclame voor technisch hoogstaande metal.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén