White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Persefone – Metanoia

Leestijd: 3 minuten

De hoek van de progressieve death metal kan op vele manieren betreden worden. Daarom wilt het niet direct iets zeggen over de exacte sound van de band. Persefone, welke inmiddels bij Napalm Records onder contract staat, is een band in die hoek. Via die platenmaatschappij komt Persefone met Metanoia, welke eigenlijk zonder hoofdletter gespeld dient te worden.

Persefone

Andorra is niet direct het land waarbij wordt gedacht aan metalbands en al helemaal niet aan een band in deze hoek van de muziek. Toch is het zo dat deze band al lang meedraait. In 2001 is de band namelijk al opgericht. Drie jaar later verscheen in Touch Inside The Shades hun debuutplaat.

Dat album is twee jaar terug opnieuw uitgekomen. Persefone heeft toen de moeite genomen om die release geheel opnieuw op te nemen. Los gezien van die release, is Metanoia de zesde langspeler van dit zestal uit Andorra. Aathma, wat de vijfde in de rij is, stamt alweer uit 2017.

Metanoia

Metanoia, wat ‘bekering’ of ‘berouw’ betekent, kent een tracklist van tien songs. De laatste drie behoren echter toe aan het drieluik genaamd ‘Anabasis’. Dat nummer is opgeknipt in drie delen, waarvan deel 2 met ruim acht minuten het grootste deel van het nummer is. Dat is overigens niet de langste track van Persefone op Metanoia. Die eer gaat naar ‘Consciousness (Pt.3)’. Dat nummer duur meer dan elf minuten. Kenners weten dat deel 1 en 2 te vinden zijn op Spiritual Migration.

Muzikaal geldt dat Persefone de hun death metal ergens laat bewegen waar Opeth en Textures elkaar in het vizier hebben. Dat zorgt voor een grote reikwijdte binnen deze muziek. Qua ritmiek en intensiteit weet Persefone dan ook indruk te maken. ‘Consciousness (Pt.3)’ bewijst dat de groep zelf geen moeite heeft om de vocalen afwezig te laten zijn. ‘Katabasis’ en ‘Architecture Of The I’ laten echter horen dat die vocalen, afwisselend clean en harsh, juist ook energie aan de sound kunnen geven.

Het is duidelijk dat Persefone ervoor kiest om de bekende paden in de metal links te laten liggen. Hierdoor weet de groep symfonische en moderne elementen aan de death metal te verbinden, sferisch te zijn en ook meedogenloos hard uit de hoek te kunnen komen. Daarbij moet de luisteraar erg goed in het hoofd prenten dat structuren ook niet per se als bij de anderen hoeven te zijn. Dit zestal durft hier en daar ook snel van riffs te wisselen, waardoor men sommige tracks wel een keer extra moet horen om er goed in te komen.

Wat Persefone weg zet, doet de band heel erg goed. Persefone neemt de luisteraar op Metanoia op een intensieve reis mee door het muzikale spectrum, maar moet ook beseffen dat die luisteraar soms even een moment van bezinning nodig heeft om dit allemaal te kunnen laten landen.

Persefone - Metanoia

Tracklist Metanoia

1 Metanoia
2 Katabasis
3 Architecture of the I
4 Leap of Faith
5 Aware of Being Watched
6 Merkabah
7 Consciousness (Pt.3)
8 Anabasis Pt1
9 Anabasis Pt2
10 Anabasis Pt3

Persefone online

FACEBOOK
INSTAGRAM
TWITTER
HOMEPAGE
NAPALM RECORDS

NAPALM RECORDS ONLINE

Website
Webshop
Facebook
Twitter

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén