White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Ralph de Jongh – Wild Boy

Leestijd: 2 minuten

Zoals men elders al heeft kunnen lezen, is Ralph de Jongh in 2020 ook weer druk bezig. Zijn dagen met zijn muzikanten in Café De Noot hebben veel materiaal opgeleverd. In plaats van dit allemaal te bundelen, komt het uit over vier verschillende schijven. Die zijn inmiddels online al via zijn webshop aan te schaffen. Alle releases komen uit via Ralph De Jongh Recordings. Ditmaal wordt het licht geschenen over Wild Boy.

Dat alles live is opgenomen, wordt duidelijk onderstreept in de titeltrack van deze schijf. ‘Wild Boy’ wordt energiek opgebouwd. Het eind van dat nummer is duidelijk een live eind, waardoor de energie door de speakers spat. Daar tegenover staat ook dat hij in ‘I’m Wandering Again’ in meer dan tien minuten juist laat horen ook ingetogen de luisteraar te kunnen grijpen. Dat wist men al maar, waar hij regelmatig wordt vergeleken met de jeugdige kant van The Rolling Stones, doet het begin van deze track ook denken aan Jeff Buckley die in een hoekje zit te spelen, zonder de extreem hoge uithalen. Dat gevoel geeft Ralph de Jongh zijn muziek mee. De bescheiden rol van zijn kompanen kan hier ook als kracht worden gezien.

In vierenzeventig minuten – de schijf staat dus echt wel bomvol – presenteert Ralph de Jongh hier twaalf nummers. Daarvan is het eerder al aangehaalde ‘I’m Wandering Again’ de langste met zijn meer dan tien minuten aan muziek. ‘Coming’ opent qua gitaarsound nog even alsof Jimi Hendrix terug is. De wah speelt daar een belangrijke rol in. Overigens laat deze track ook duidelijk horen dat er in dagen van zo intens muziek maken geen sleet op de stem van Ralph de Jongh zit. Ook dat is een compliment waard. De intense gitaarsolo zal zowel de liefhebbers van de blues als de rock goed doen.

Wild Boy onderstreept de creatieve gave van Ralph de Jongh. De energie van live nummers opnemen, blijkt hier wederom. Misschien is Wild Boy dan ook wel meer dan een heerlijke plaat van Ralph de Jongh; het is een pleidooi om muziek live op te nemen zodat de energie in zijn puurste vorm wordt behouden.

19 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén