White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Russian Circles – Blood Year

Leestijd: 2 minuten

In de wereld van de post-rock/post-metal is Russian Circles een naam waarbij menig liefhebber direct opveert. Het gezelschap uit Chicago geldt als één van de grote namen in het genre. De instrumentale band heeft nu weer een nieuw hoofdstuk klaar. Via Sargent House komt Russian Circles met de langspeler Blood Year.

De opvolger van het in 2016 uitgekomen Guidance telt zeven nummers. Opener ‘Hunter Moon’ is een ruim twee minuten durende inleiding op het echte spel. Dat is ook iets dat opgaat voor ‘Ghost On High’. Hier is het echter geen inleiding, maar een intermezzo, gezien de plaats op de schijf. Anderzijds kan het ook de inleiding op ‘Sinaia’ zijn. Daarmee is dan ook gelijk de langste track op Blood Year aangehaald. Die zeven en een halve minuut vliegen echter om. Russian Circles werkt namelijk als vanouds hypnotiserend. De opbouw is geweldig. Vanuit alle rust wordt er op een intense wijze toegewerkt naar een zware, heavy climax.

Vaak wordt er gesteld dat bands zonder vocalist niet kunnen boeien. Dat is echter iets voor mensen die waarschijnlijk ook elke dag hetzelfde patroon hebben, hun was altijd op dezelfde wijze aan de waslijn hangen of zelf zanger zijn. Juist Russian Circles laat zien dat het ook kan zonder zanger, of zangeres. De kracht van deze band ligt in de intensiteit van de muziek, de opbouw en melodielijnen. ‘Arluck’ en ‘Quartered’ laten dat beide op een hele afwisselende wijze horen. Die laatste zal qua riffs ook aftrek vinden bij de metalheads die dit genre wel omarmen.

De nieuwe, zevende langspeler van Russian Circles zet de indrukwekkende toon voort. Hun instrumentale hypnotiserende muziek blijft grensverleggend. Blood Year zal alleen maar inspirerend op de mensheid inwerken.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén