White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Sunn O))) – Pyroclasts

Leestijd: 2 minuten

Amerikanen en drones. Daarvoor moet je niet in het Midden-Oosten zijn om te ervaren wat ze er mee kunnen, maar bij de heren van Sunn O))). Dan gaat het natuurlijk wel om andere drones dan degene die tegenwoordig het nieuws headlinen. Hun muziek drijft op drones en dat levert weer uniek materiaal op. Speciale sessies zorgen ervoor dat de band na eerder dit jaar Life Metal te hebben uitgebracht, nu ook nog met Pyroclasts komt. Die release verschijnt ook via Southern Lord.

De vier nummers op Pyroclasts duren allemaal meer dan tien minuten. Ze komen voort uit ochtend- en avondsessies tijdens het twee weken durende opnameproces van Life Metal. Onder leiding van Stephen O’Malley en Greg Anderson wordt er gespeeld met sfeer. Daarbij sluiten onder andere Tim Midyett, T.O.S. en Hildur Guðnadóttir bij aan. Het gaat hier haast niet meer om muziek, maar eerder om een soort van spirituele ervaring, voor hen die niet spiritueel zijn. ‘Frost C’, waarmee Pyroclasts opent, is daar een goed voorbeeld van. Sferisch glijdt men door geluiden heen die licht op en neer golven.

Alle vier de nummers, die op tape zijn opgenomen gedurende deze sessies, duren rond de elf minuten. Het verschil tussen de kortste en langste track op deze schijf is dan ook maar negen secondes. Als Sunn O))) te werk gaat in zo’n sessie, liep de stopwatch. Vandaar dat deze tracks vol improvisatie toch als afgebakende blokken kunnen worden ervaren. Het is iets dat ondergaan moet worden. Alleen dan snapt men wat zich hier afspeelt.

De ochtend- en avondsessies tijdens het opnameproces van Life Metal zijn op een sterke manier vastgelegd. De afstand tot de muziek in de vorm van een herkenbaar liedje mag dan groot zijn, Sunn O))) is duidelijk in zijn element. Pyroclasts toont het positieve van Amerikanen en drones.

1 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén