White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Swan Valley Heights – the Heavy Seed

Leestijd: 2 minuten

Wat doe je van mening bent dat zang niet altijd nodig is? Juist, dan trap je de fuzz gewoon nog harder in. Dat zou de theorie achter het snel opkomende Swan Valley Heights kunnen zijn. De Duitse band bracht in 2016 hun debuutalbum uit en ziet nu via Fuzzorama Records hun tweede langspeler verschijnen. Niemand minder dan Mr. Dango van Truckfighters zat achter de knoppen bij deze band.

Om Swan Valley Heights goed te begrijpen, moet men beseffen dat er maar drie leden zijn, dat er maar vijf nummers op The Heavy Seed  staan en dat men voor de opening van de plaat meer dan dertien minuten heeft gereserveerd. ‘The Heavy Seed’ trapt af op een wijze waarop alleen echte fuzzrockers kunnen aftrappen. Zinspelend op de zintuigen prikkelt de band eerst met subtiele noten om na vier minuten een ware mokerslag uit te delen. Ineens trekt de zwaartekracht alles en iedereen aan, spelen er frivole fuzzy riedeltjes in het landschap en hakt de drummer alsof alles er vanaf hangt. En misschien is dat ook wel zo. Een opener moet gelijk staan als een huis. Na zo’n zeven minuten komt er dan even zang om de hoek kijken. Daarna nog akoestische gitaar, om vervolgens na meer dan negen minuten ook nog zweverige vocalen de kans te geven de luisteraar op te tillen. Swan Valley Heights is geen band als zoveel.

Naast het feit dat deze Duitse rockers verdomd goed zijn in lange nummers fabriceren, weet de groep ook te verrassen met ‘My First Knife Fight’. De ronkende bas is het ultieme voorspel voor een drie minuten durende instrumentale ode aan de fuzz en alles wat daarbij komt kijken. De heerlijke gitaarpartijen, zowel melodieus als ritmisch, staan exemplarisch voor waar de fuzz voor staat. De muzikale ruimte wordt goed benut. Heel anders dan de lange tracks en evenzeer zo boeiend.

Hun eerste album was al een rake klap, maar de vraag is dan altijd of een band het vol houdt. In het geval van Swan Valley Heights kan worden gesteld dat deze vijf nummers laten horen dat de band zichzelf overtreft. The Heavy Seed is een must voor alle fuzz- en stonerliefhebbers.

2 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén