White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Taskaha – Taskaha

Leestijd: 2 minuten

Noorwegen is een rijk land. Dat geldt in veel opzichten, maar zeker op het gebied van muziek. Waar het buurland nog wereldwijd bekend staat om een grote diversiteit aan hitgevoelige én underground muziek, is Noorwegen misschien wel net zo rijkelijk bedeeld met talent. Het verschil: Zweden wilt het graag weten en de Noren zijn daarin gewoon bescheiden. Taskaha is één van de talloze bands die het land kent. Om de aandacht dient men van goede huizen te komen. Hun debuutplaat is simpelweg Taskaha genaamd.

Vijf heren

Taskaha staat voor progressieve rock in de breedte die het genre toelaat. De vijf heren besteden veel aandacht aan de muziek en alles wat daarbij komt kijken. De hele totstandkoming van Taskaha heeft ook veel gevergd van de bandleden. En dan is die plaat daar en heeft de wereld zijn ogen gericht op het Covid-19-virus.

Taskaha

Deze Noren weten wat ze doen, ze weten hoe een plaat ingericht moet worden en hoe het moet klinken. Die drie zaken kunnen met glans worden afgevinkt, want al vanaf de eerste tellen blijkt dat alles dik in orde zit. De muziek moet zich dan nog wel bewijzen, maar de sound staat als een huis. Dat is belangrijk, zeker binnen de progressieve rock.

Opener ‘Mind Date’ weet in de eerste momenten de luisteraar nog even op het verkeerd been te zetten. De klanken doen denken aan het rustige werk van In Flames, als men het dan toch over de buren heeft. Toch draait, zonder dat iemand het merkt, het geheel al snel richting de grootheden van de progressieve rock, van Genesis tot en met Steven Wilson.

Waar de muziek erg goed is, heeft Taskaha nog een belangrijke troef in handen. Op deze debuutplaat van Taskaha laat de band horen dat de meerstemmigheid met bijzondere finesse wordt uitgevoerd. Dit geeft een prachtige gelaagdheid. Dat is bijvoorbeeld in ‘Daylight’s Fading’ goed te horen. Dat nummer laat overigens ook de breedte van de sound van Taskaha goed horen.

Afsluiter

Deze debuutplaat van Taskaha telt negen tracks. Samen zijn die goed voor zesenzestig minuten aan muziek. Geen moment gaat de plaat vervelen. Toch kan men wel stellen dat het beste voor het laatste bewaard is. Afsluiter ‘The Climb’ is een track waar de groep exact dertien minuten gebruikt om de luisteraar te imponeren, voor zover dat nog niet was gebeurd. Waar de opening nog iets heeft van een van de grootste nummers van Pink Floyd, komt daarna eigenlijk alles van Taskaha voorbij. Zelfs een flirt met riffs die ook in de metal niet misstaan wordt niet geschuwd.

Dit uit Noorwegen afkomstige gezelschap ziet alle energie en moeite worden uitbetaald. Taskaha is een debuutplaat geworden waar menig concurrerend band jaloers op zal zijn. Progressieve rock van de bovenste plank.

Taskaha - Taskaha

Tracklist Taskaha

1. Mind date – 8:47
2. Distressed – 5:24
3. Reframe! – 6:15
4. Daylight´s fading – 8:35
5. Invisible – 5:13
6. Eden – 8:32
7. Nature girl – 6:47
8. Friday night – 3:53
9. The climb – 13:00

Taskaha online

Website
Facebook
Instagram
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén