White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

The Universe By Ear – The Universe By Ear

In 2017 bleek dat The Universe By Ear duidelijk het gevoel in de vingers had om een mooie rockplaat te maken. De groep denkt daarbij niet in hokjes, waardoor hun progressieve rock zowel invloeden van zowel The Beatles als Pink Floyd met zich mee te dragen. Nu komt die Zwitserse groep via Sireena Records met een langspeler die simpelweg The Universe By Ear heet.

Deze langspeler is opgenomen in de zomer van 2018. De band heeft daarna ruim aandacht besteed aan de productie, waarvan deze twaalf nummers ook getuigen dat dat terecht is. Het trippende spel van sferen aan het eind van ‘Fall’ laat dat goed horen. Dan is men even ver weg van het geijkte indierock liedje. Het zorgt er wel voor dat men helemaal in de plaat wordt opgezogen. Doordat The Universe By Ear vervolgens ‘Bad Boy Boogie’ in knalt, weet het drietal de luisteraar niet alleen te binden, maar ook op een verrassende manier te boeien. Ineens lijkt Franz Ferdinand en Lenny Kravitz ook van invloed. De outro van dat nummer weet ongetwijfeld vele rockers op de hand te krijgen.

Wat te prijzen valt op The Universe By Ear is de algehele sound, waar zanger/gitarist Stefan Strittmatter en Dave Muscheidt verantwoordelijk voor zijn. Het geluid heeft iets weg van een flinke poos terug. Men zou het retro kunnen noemen, maar de effecten in onder andere ‘Euphoria’ doen sterk aan deze tijd denken. Doordat de vocalen daar doen denken aan de experimentele kant van The Beatles en de gitaarpartijen hier en daar aan Pink Floyd, zorgt The Universe By Ear dat men wederom niet in een duidelijk hokje te plaatsen is.

Een goede plaat is als een goede drug, maar dan niet verboden. The Universe By Ear heeft die uitwerking op de luisteraar. Deze plaat van dit Zwitserse gezelschap werkt zowel bedwelmend als opzwepend, en is volstrekt legaal.

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén