White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Various Artists – Dirt [Redux]

Hij begint met ‘Them Bones’ en eindigt met ‘Would?’. Juist, dan gaat het over Dirt van Alice In Chains. De grunge in de hoogtijdagen, Layne Staley in zijn hoogtijdagen. Het was de plaat waar Tom Araya van Slayer één van zijn weinig gastbijdrages aan leverde. Tevens was het ook nog de plaat die Alice In Chains vele succesvolle singles bracht. Via Magnetic Eye Records komt nu Dirt [Redux] uit, een eerbetoon van een groep ‘various artists’.

Dirt

Voor hen die een stukje muziekgeschiedenis hebben gemist: Dirt was de tweede langspeler van Alice In Chains. Na debuutplaat Facelift liet de band hier horen eigenlijk meer te zijn als één van de hoogvliegers van de grunge. ‘Rooster’ was een instant klassieker en ‘Would?’ is zelfs door een grootheid als Opeth daarna nog opgenomen. Men weet echter ook hoe het met Layne Staley, als zoveel iconen van de grunge, is afgelopen.

Various Artist

Deze release is dus echter een eerbetoon aan het album Dirt, en daarmee aan Alice In Chains. Daarom zijn er vele artiesten opgetrommeld om een nummer van de plaat te spelen. Kortom, die volgorde is hetzelfde, de tracks min of meer hetzelfde alleen de uitvoerende compleet anders. Dat heeft natuurlijk ook invloed op de sound.

Howling Giant heeft de eer om ‘Rooster’ te mogen spelen. Dit doet denken aan Ozzy die met een goed ronkende bass als fundament en hier en daar een volle mix Alice In Chains speelt. Misschien is het bombast en het rauwe er wat meer uit, maar de gitaar weet wel te schitteren. Hierdoor geeft Howling Giant zijn eigen draai aan deze tracks.

Niet alle bands zijn direct van wereldfaam. Maar, wat niet is, kan nog worden. The Otolith weet niet direct te overtuigen met hun versie van ‘Would?’, maar –(16)- daarentegen met ‘Hate To Feel’ wel. Maar ja, dat is dan ook weer een band die zich eigenlijk weer niet hoeft te bewijzen. Dat geldt ook voor Khemmis met hun vlammende versie van ‘Down In A Hole’. Vokonis speelt zich met hun versie van ‘Angry Chair’ juist wel in de kijker.

Dirt [Redux] van deze various artist is een eerbetoon aan een grootse plaat. Daaraan tippen is lastig, al zijn sommige tracks wel erg goed aangepakt. Het belangrijkste is echter dat Alice In Chains voortleeft. Dat is duidelijk.

V.A. - Dirt Redux Various Artists

Tracklist Dirt [Redux]

1.  THOU – Them Bones
2. LOW FLYING HAWKS – Dam That River
3. HIGH PRIEST – Rain When I Die
4. KHEMMIS – Down in a Hole
5. THESE BEASTS – Sickman
6. HOWLING GIANT – Rooster
7. FORMING THE VOID – Junkhead
8. SOMNURI – Dirt
9. BACKWOODS PAYBACK – God Smack
10. BLACK ELECTRIC – Iron Gland
11. – (16) – – Hate to Feel
12. VOKONIS – Angry Chair
13. THE OTOLITH – Would?

Magnetic Eye Records online

Facebook
Bandcamp

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén