White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Wardruna – Kvitravn

Even terug naar de link tussen het grootse, Noorse muziekproject Wardruna en de black metal band Gorgoroth. Aan het begin van dit millennium speelde ene Kvitrafn in Gorgoroth. Nu komt Wardruna via Sony Music met een langspeler die Kvitravn heet. Zou dat helemaal toeval zijn of is die link te verklaren.

Wardruna

Eén van de drijvende krachten achter Wardruna is Einar Selvik. Waarschijnlijk gaan daar de belletjes rinkelen bij de fans van Gorgoroth. Zijn artiestennaam in die band was, jawel, Kvitrafn. Echter, Wardruna grijpt voor hun muziek terug naar een nog veel verder verleden. Oud-Noors en vergeten instrumenten vormen de basis van deze sferische muziek.

Kvitravn

Op deze vijfde langspeler van Wardruna staan elf tracks. Natuurlijk zijn de titels voor degene die het Noors niet kent vooral onbegrijpelijk. Echter, dat is ook een kracht van deze band. Daarover later meer. De vertalingen van de titels zijn opgenomen in de tracklist, waardoor men, mits het Engels machtig, toch een idee heeft wat bedoeld wordt.

Veel muziek is goed uit te leggen. Bij Wardruna ligt dit anders. De muziek is vooral ook een machtig vertoon van sfeer. De titeltrack, ‘Kvitravn’, wat ‘witte raaf’ betekent, laat dat goed horen. De synthese tussen de ritmes van de percussie en het overdonderende van de samenzang vormen een kracht die zo indrukwekkend voelt als de natuur. Als de mens in de uitgestrekte natuur, van bijvoorbeeld Noorwegen, loopt of staat, dan ervaart die met alle zintuigen hoe machtig de natuur is. Die sfeer, die ervaring roept Wardruna op.

De taal zal voor veel mensen onbegrijpelijk zijn. Juist daardoor is de muziek van Wardruna zo pakkend. De woorden in bijvoorbeeld ‘Skugge’ klinken haast als een rituele mantra gehoord op een Indiase ashram. Hierdoor tilt Wardruna het begrip ‘muziek’ naar een complete beleving.

Einar Selvik en zijn kompanen in Wardruna laten met Kvitravn dat sfeer uiterst goed weggezet kan worden middels muziek. Wie buiten de gebaande paden durft te lopen en de lang onbewandelde gebieden adoreert, zal intens warm worden van deze plaat.

Wardruna - Kvitravn

Tracklist Kvitravn

1.Synkverv (Turn-sight)
2.Kvitravn (White Raven)
3.Skugge (Shadow)
4.Grá (Grey)
5.Fylgjutal (Speech of the Fetch)
6.Munin (Memory)
7.Kvit hjort (White Stag)
8.Viseveiding (Song-hunting)
9.Ni (Nine)
10.Vindavlarljod (Song of the wind-bred)
11.Andvevarljod (Song of the Spirit-weavers)

Wardruna online

Website
Wikipedia
Facebook
Instagram

Sony Music online

Website NL
Website wereldwijd

Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén