White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Metallica & San Francisco Symphony – S&M2

Leestijd: 4 minuten

Het was in het jaar 1999 toen Metallica vriend en vijand verraste met de samenwerking met aanging met het San Francisco Symphony. De dirigent en arrangeur was toen niemand minder dan Micheal Kamen. Of men het nu kon waarderen dat de grootste metalband speelde met een orkest wisselde van persoon tot persoon, maar feit wat dat S&M er was en een unieke samenwerking toonde. Exact twintig jaar later heeft Metallica dat opnieuw gedaan. Waar de performance vorig jaar nog in de bioscoop kwam, is die nu uit als CD, DVD en Blu-Ray. Samen met het San Francisco Symphony komt Metallica via hun eigen Blackened Records met S&M2.

S&M

De opzet van Symphony & Metallica, zoals de release in de volledigheid heet, was duidelijk. Het orkest speelde speciaal gearrangeerde partijen mee. Een zaal vol enthousiastelingen zag hoe er ook een tweetal tracks voor deze release zijn geschreven. ‘No Leaf Clover’ en ‘- Human’ prijkten alleen op die release. Inmiddels is men dus twintig jaar verder.

Ode

Eigenlijk start S&M2 met een ode aan de overledenen. ‘The Ecstacy Of Gold’, geschreven door Ennio Morricone, en ‘The Call Of Kthulu’, waar Cliff Burton een belangrijke rol in speelde, trapten de show af. Een ruim aantal minuten waarbij de vocalen niet gebruikt worden. Juist door deze opening wordt de synthese van metal en klassiek duidelijk. ‘For Whom The Bell Tolls’, waar Burton ook een belangrijke rol in speelde, en ‘All Nightmare Long’ laten vervolgens horen dat het respectievelijk ook goed is om tracks meer in ere te laten en dat het ook met de aanvullingen kan schitteren. Waar Ennio Morricone en Cliff Burton zijn overleden, geldt dat natuurlijk ook voor Michael Kamen, een grootheid. Men kan dan ook wel stellen dat hier een ode wordt gebracht aan de overledenen.

Wisselingen

Waar bij de eerste editie Jason Newsted nog de bassist was, is dat nu Robbert Trujillo. Bij het San Francisco Symphony is het mooi om te zien dat daar ook nog een flink aantal leden zowel in 1999 als in 2019 erbij waren. Cellist Richard Andaya, hoboïste Pamela Smith en fagotspelers Stephen Paulson en Rob Weir zijn daar voorbeelden van. Blijkbaar veranderen sommige muzikanten ook van instrument. Zo speelde Steven Braunstein eerst contrabas, terwijl die nu ook fagot doet. Russ DeLuna speelt nu hobo, waar hij eerst als enige verantwoordelijk was voor de Engelse hoorn.

Setlijst

Metallica heeft aan de setlijst wel het nodige gesleuteld. Natuurlijk zijn klassiekers als ‘One’, ‘Master Of Puppets’, ‘Nothing Else Matters’ en ‘Enter Sandman’ vertegenwoordigd. Deze vier vormen in die volgorde ook het slotakkoord. Daar tegen staat dat nieuwere tracks als ‘The Unforgiven III’, ‘Confusion’ en ‘Halo Of Fire’ ook in deze setting gespeeld worden en overeind blijven.

Waar Edwin Outwater als dirigent een glansrol vertegenwoordigd, neemt in het tweede deel niemand minder dan Michael Tilson Thomas het stokje, letterlijk, over. Klassieke componisten Prokofiev (‘Sythian Suite, Open 20 II: The Enemy God And The Dance  Of The Dark Spirits’) en Mosolov (‘The Iron Foundry, Opus 19’) worden dan ook aangedaan. Waar het stuk van Prokofiev nog alleen door het orkest wordt gespeeld, wordt het stuk van Mosolov in een setting met Metallica gespeeld. Over de synthese van metal en klassiek gesproken!

Naast dit alles is een absoluut hoogtepunt in de setlist ‘(Anesthesia) – Pulling Teeth’. Wie de ondergetekende kent, weet dat hem dit meesterwerk van Cliff Burton als bassist zijnde heel hoog zit. Ditmaal speelt Metallica hem echter niet, maar bassist Scott Pingel. Juist, de contrabassist van het San Francisco Symphony. Kippenvel. Punt.

Tel daarbij op dat de beelden uiterst verfijn weggezet, het plezier dat nu duidelijk van de gezichten straalt, Anton Corbijn die de verantwoordelijk is voor de foto’s in het boekje (magistraal!), de sound tot op het detail goed gebalanceerd is en voortreffelijk door de speakers glijdt, kan men stellen dat Metallica met het San Francisco Symphony in S&M2 misschien wel de overtreffende trap van metal en klassiek samen heeft weggezet.

Metallica San Francisco Symphony - S&M2

Tracklist S&M2

Set I
1. The Ecstasy of Gold (Ennio Morricone cover) (performed by the San Francisco Symphony)
2. The Call of Ktulu
3. For Whom the Bell Tolls
4. The Day That Never Comes
5. The Memory Remains
6. Confusion
7. Moth Into Flame
8. The Outlaw Torn
9. No Leaf Clover
10. Halo on Fire
Set II
11. Scythian Suite, Op.20 , Second Movement (Sergei Sergeyevich Prokofiev cover) (performed by the San Francisco Symphony)
12. Iron Foundry (Alexander Mosolov cover) (live debut)
13. The Unforgiven III (performed by the San Francisco Symphony)
14. All Within My Hands (acoustic)
15. (Anesthesia) Pulling Teeth (Bass part performed by San Francisco Symphony bassist)
16. Wherever I May Roam
17. One
18. Master of Puppets
19. Nothing Else Matters
20. Enter Sandman (with ‘The Frayed Ends of Sanity’ outro)

Metallica online

Website
Facebook
Twitter

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén