White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Paradise Lost – At The Mill

Leestijd: 3 minuten

Afgelopen jaar kwam Paradise Lost met Obsidian, welke als een van de betere releases van het kalenderjaar wordt gezien. Nick Holmes en co gaven die release nog wat extra glans mee middels een livestream. Die komt nu uit als release. At The Mill ziet Paradise Lost net als Obsidian verschijnen via Nuclear Blast.

Paradise Lost

Als één van de grondleggers en grootheden van de death/doom behoeft Paradise Lost geen introductie meer. Icon en Draconian Times zijn te vinden in vele platencollecties, terwijl andere platen, zoals Gothic, ook de nodige tongen los hebben gemaakt. De band heeft veel invloed gehad om band die zich later hebben gevormd.

Paradise Lost heeft zich niet altijd even verbonden gevoeld met het death/doom genre. De groep durfde ook echt wel andere paden in te slaan, wat niet elke fan altijd kon waarderen. Toch is bijvoorbeeld hun versie van Bronski Beat’s klassieker ‘Smalltown Boy’ op Spotify een veelvuldig gedraaide track.

At The Mill

De nieuwe liveplaat volgt dus op de release van Obsidian. Toch laat Paradise Lost op At The Mill horen dat ze voor veel meer staan. In zestien tracks worden namelijk elf albums aangedaan. In het totaal duurt de muziek op de release om en de nabij drieënzeventig minuten. Daarbij zijn de extra’s op de Blu-Ray niet meegenomen.

Dat Paradise Lost niet zomaar Obsidian alle aandacht gunt, maakt men direct duidelijk. De set wordt geopend met het icoon ‘Widow’, van Icon. Als daarna ‘Fall From Grace’ wordt ingezet, laat Paradise Lost het grote verschil horen met de vele livestreams van andere bands. De band wijkt af in details van de studioversie. Andere drumbreaks en andere intonaties door Nick Holmes onderstrepen dat.

Vertegenwoordiging

Waar Obsidian met drie tracks wel het best vertegenwoordigd is, geldt ook voor Icon, In Requiem en The Plague Within dat zij twee tracks leveren aan de setlijst. De andere zeven platen tellen allemaal maar één track in de setlijst. Er zullen fans zijn die dat jammer vinden, maar er moet ook gesteld worden dat Paradise Lost tijdens deze livestream juist een mooi, breed beeld van hun carrière heeft gegeven. ‘Gothic’, van de gelijknamige plaat, is daarmee ook een voorbeeld dat de sound ook verschillende wijzes wordt ingericht. De vrouwelijke ondersteunende vocalen maken daar deel van uit. ‘Shadowkingsvan Draconian Times klinkt dan weer heel anders.

Een bijzonder hoogtepunt is de afsluiting. De encore van de show bestaat uit drie tracks. De laatste daarvan is ‘Darker Thoughts’. De opener van Obsidian laat perfect horen waarom Paradise Lost anno nu juist weer op een voetstuk staat. Daar heeft de band zelf voor gezorgd. Hoewel het niet de hardste track is, geeft het een bijzonder karakter mee aan de set. Tevens wordt hier eens te meer de kracht van Holmes’ vocalen duidelijk. De kille beelden onderstrepen dat ook op een mooie wijze.

Blu-Ray

Die beelden zijn te vinden op de uitgave waar ook de Blu-Ray bij zit. Daar is de hele show ook te zien. Daarnaast komt de band ook op een ruime manier aan het woord. Op die manier geven de heren ook nog een mooi inkijkje achter de schermen, wat ook geldt voor de beelden achter de schermen. Die zijn namelijk ook gedeeld als extra’s.

Er zijn bands en er zijn monumenten. Paradise Lost onderstreept met At The Mill dat zij zonder enige discussie tot het selecte groepje monumenten behoort. Wie zo’n rijkelijke carrière zo sterk kan verwerken in een liveset en dat ook nog zo mooi kan vormgeven, is een monument.

Tracklist At The Mill CD

 1. Widow
 2. Fall From Grace
 3. Blood And Chaos
 4. Faith Divides Us – Death Unites Us
 5. Gothic
 6. Shadowkings
 7. One Second
 8. Ghosts
 9. The Enemy
 10. As I Die
 11. Requiem
 12. No Hope In Sight
 13. Embers Fire
 14. Beneath Broken Earth
 15. So Much Is Lost
 16. Darker Thoughts

Tracklist At The Mill Blu-Ray

 1. Widow
 2. Fall From Grace
 3. Blood And Chaos
 4. Faith Divides Us – Death Unites Us
 5. Gothic
 6. Shadowkings
 7. One Second
 8. Ghosts
 9. The Enemy
 10. As I Die
 11. Requiem
 12. No Hope In Sight
 13. Embers Fire
 14. Beneath Broken Earth
 15. So Much Is Lost
 16. Darker Thoughts
  Bonus Features:
  Fan Q&A (41:15)
  Behind the scenes (12:36)

PARADISE LOST ONLINE

Website
Twitter
Facebook

NUCLEAR BLAST ONLINE

Website
Webshop

Ralf W.
Volg!
Laatste berichten van Ralf W. (alles zien)
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 White Room Reviews

Thema door Anders Norén