White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Baroeg Open Air – Zuiderpark Rotterdam

Leestijd: 4 minuten

Een zaterdag half september. Dat is al jaren gereserveerd voor Baroeg Open Air. Het gratis muziekfestival onder initiatief van de naamgevende muziektempel van Rotterdam-Zuid vierde dit jaar zijn tiende editie. Middels een ruime inzamelingsactie kwam deze editie tot stand. Als elk jaar was White Room Reviews erbij.

Het groots opgezette festival in het Zuiderpark had voor deze editie weer mooie namen op het affiche staan. Verdeeld over vier podia schotelde de organisatoren het publiek een breed programma voor. Van kleinschalige optredens onder de noemer van de PleeSessies en talentvolle bands op het Talent Stage tot aan de grootheden van de moderniteit op de Electronic Stage en van de stevige gitaren in de Main Stage, vanalles was vertegenwoordigd.

Ondanks het prima meewerkende weer en de overdosis aan gezelligheid moet toch ook de kanttekening worden gemaakt dat het halen van munten niet ideaal was. Dit lag niet aan de automaten of aan de vriendelijkheid van de medewerkers achter het loket, maar aan het aantal punten. Door de wachtrij kon Glowsun alleen van een afstandje genoten worden. Daarom was het daarna eerst even onder het genot van een koel biertje op de heuvel genieten in de zon met de PleeSessie van Wildebeast op de achtergrond. Een mooi begin van een heerlijke dag. 

Eén van de meest spraakmakende bands van de afgelopen tijd in deze regio is toch wel het Vlaamse gezelschap van Fleddy Melculy. Het goedgemutste vijftal was vanuit België afgereisd naar Rotterdam om het publiek in vuur en vlam te zetten. Voor de mensen die louter leven van hits ontbraken ‘Varken’, ‘668’, ‘Feestje In Uw Huisje’ en ‘T-Shirt Van Metallica’ niet. Die laatste vormde het ultieme slotakkoord van de sterke show. Voor de volgers van de band had Fleddy Melculy ook een verrassing in petto. ‘Pinokio’, afkomstig van het eerder dit jaar verschenen De Kerk Van Melculy, werd voor een tweede maal ooit live gespeeld. Gezien de strakheid waarmee de band dat deed, mogen er nog vele malen volgen. De energieke set bracht niet alleen de fans in beweging. Menig aanschouwende metalhead zag zijn lichaam mee gaan bewegen om de combinatie van hardcore en metal, met zelfs in ‘Ik Haat Jazz’ nog een vleugje,..juist, jazz.

Veel jongeren waar ook afgekomen op de trots van Gelderland: Heidevolk. De veelkoppige band liet op de bühne zien waarom deze band nog steeds zo snel aan fans wint. Niet alleen de muziek zit goed in elkaar, de presentatie op het podium, waarbij de twee zangers in het oog springen, en de strakheid van de show zorgen voor veel tevredenheid. Ondertussen had de organisatie voor de Vrienden Van ook nog een leuke borrel georganiseerd backstage. Hierdoor kon bijvoorbeeld 10 Years niet aanschouwd worden. Wel kwamen daar vanuit de bezoekers veel positieve geluiden over, iets wat bijvoorbeeld ook voor het eerder op de dag spelende Knarsetand gold.

De eerste van de twee afsluiters van de Main Stage was God Dethroned. Er schenen mensen in het publiek te staan die én uit Nederland komen én nog nooit van die band hadden gehoord. Waar dat mis is gegaan, moge Joost weten. Opener ‘The World Ablaze’ werd gevolgd door klassieker ‘Villa Vampiria’. Daarmee kan ook gelijk de set van deze vier heren worden samengevat, want naast het recente werk van The World Ablaze, waarvan ook ‘Annihilation Crusade’ en ‘Escape Across The Ice (The White Army)’ werden gespeeld, had de band oog voor veel momenten uit hun rijke carrière. Hierdoor konden de fans alleen maar tevreden naar de show kijken, hun glas heffen en de songs woord voor woord meebrullen.

Afsluiter Rose Tattoo was helemaal overgekomen vanuit Australië. De grote band onder aanvoering van de kleine Angry Anderson vormde een mooie afsluiting van een heerlijke festivaldag. De typische hardrock was voor jong en oud goed te pruimen, waardoor er ook headbangende families aanschouwd konden worden. In dat kader kan Baroeg Open Air buigen over een perfect verbroederende headliner.

Toen het gedaan was, was de zon al lang onder, het veld bezaaid met lege bekers en de metalhead voldaan. Er zijn weinig zaken die men meer kon wensen op zo’n dag. Een goed gevarieerde line-up en een breed scala aan eten en drinken. Op naar volgend jaar.

0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén