White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

Eindhoven Metal Meeting @Effenaar, Eindhoven

Leestijd: 5 minuten

December staat altijd in het teken van feestdagen. Feestdagen voor de metalhead wel te verstaan. Twee dagen halverwege de maand zijn dan namelijk gereserveerd voor de Eindhoven Metal Meeting, welke in de Effenaar te Eindhoven gehouden wordt. White Room Reviews was ook dit jaar van de partij.

Door verkeersdrukte en stakende boeren wat later dan gepland aangekomen in Eindhoven. Hierdoor The Commitee gemist. Eerste band die we mogen aanschouwen is Asagraum in de kleine zaal van de Effenaar. De band komt in het openingsnummer nogal statisch over, maar in de rest van de set komt er wat meer beweging in. Goed optreden!

Tsjuder mag zijn Noorse black de grote zaal in slingeren. Lekkere rauwe black metal. Bassist/zanger Nag en gitarist/zanger Draugluin gebruiken het grote podium optimaal en wisselen beide van microfoon. Drummer Anti-Christian is een plezier om naar te kijken! Band van de dag!

Volgende band in de kleine zaal is Acrostichon. Sinds een paar jaar doet deze oer deathmetalband het weer en het is alsof ze nooit gestopt zijn. De 30 jaar oude nummers knallen nog steeds! Van botte deathmetal naar de sfeervolle black van Alcest. De band heeft waarschijnlijk het beste geluid van de avond. Persoonlijk vind ik dat er te weinig harde stukken in de muziek zit. Lange uitgesponnen nummers met af en toe een explosief einde.

Voordat we gaan eten nog even een stukje Bodyfarm meepikken. De laatste plaat Dreadlord  heeft al flink wat rondjes gemaakt in mijn cd speler. Bodyfarm speelt hier, zoals altijd, lekker strak. Na het machtige “Angelreaper” moet dan toch de maag gevuld worden. Bodyfarm wordt daarom gelaten voor wat het is, maar ongetwijfeld kunnen zij terugkijken op een mooi, veel bewogen jaar. Dat deze band er nu zo staat, is een groot compliment na het verlies van Thomas Wouters.

Bij binnenkomst van de grote zaal is al gelijk duidelijk welke band er aan het soundchecken is. De Zweedse kettingzaaggitaren van Bloodbath worden warm gedraaid. Goede set van oud en nieuw materiaal. Nick Holmes is goed gehumeurd, maar zijn stem gaat toch wat sneller vervelen dan die van zijn voorganger Akerfeld. Desalniettemin knallen nummers als “Breeding Death”, “Cancer from the Soul” en het afsluitende “Eaten” lekker het publiek in.

Bij de Noren van Nocturnal Breed is het al goed druk in de kleine zaal. De black/thrash metal slaat goed aan bij het publiek. Zanger/bassist S.A. Destroyer laat ook regelmatig een fles whiskey door het publiek gaan; daar maak je natuurlijk ook vrienden mee. Voordat we de vrijdag van EMM laten voor wat het is, pikken we nog een paar nummers van Sodom mee. Sodom is weer helemaal terug naar hun jaren 80 stijl en dat stoppen ze niet onder stoelen of banken, Agent Orange Backdrops en 2 reusachtige exemplaren van hun mascotte “Knarrenheinz”. Er wordt afgetrapt met het nieuwe “Genesis XIX” gevolgt door “Sodomy and Lust” en “The Saw is The Law”, “Blasphemer”. Bier in de lucht en meebrullen!

De zaterdag van EMM begint veelbelovend met Bütcher in de kleine zaal. De met bloedbesmeurde Antwerpers laten even zien hoe je black metal met speed metal mixt. Met ijzige screams en hoge King Diamond uithalen bespeelt zanger R Hellshrieker fanatiek het publiek. Bütcher had wel een paar plaatsen hoger op de affiche verdiend.

In de grote zaal mag 1914 openen. De Oekraïnse band heeft dit jaar al veel zieltjes gewonnen en is flink populair in ons land. Alle nummers van de set komen van het laatste album Blind leading the blind, ook de cover van The Exploited “Beat The Bastards” (bijna niemand herkent hem volgens mij).Vooral de drummer valt op met zijn retestrakke werk. Zanger Dmytro loopt er af en toe bij alsof ie zelf shellshock heeft opgelopen in WW1. Zeer indrukwekkend.

Doordat 1914 en Graceless bijna tegelijk moesten spelen, de laatste jammer genoeg gemist. Daardoor was voor ons de volgende band Spectral Voice. De band uit Denver maakt doom/death. Soort van hele trage Incantation. De band begint na een lange dronerige intro aan hun set. Vaak hebben de nummers dezelfde opbouw traag, snel, traag. De gitarist heeft flink te kampen met wat technische problemen. Indrukwekkend is de brullende drummer.

Het Oostenrijkse Darkfall is saai en voorspelbaar. Niet erg spannend allemaal al doen ze wel hun best. M.O.D. zorgt voor een mooi crossover feestje. Al hadden ze de M beter door een S kunnen vervangen. De band speelt 90% S.O.D. nummers. Er wordt geopend met  ̈Aren’t you hungry ̈ en  ̈Get a real job”. ̈Het aan Anthrax opgedragen “Douche Crew” “Milano Mosh” “Milk” en “Kill Yourself” en “United Forces” zorgen ervoor dat er een grote pit ontstaat, de grootste van het weekend waarschijnlijk.

Dictated mag als vervanger van Hellfire Deathcult op komen draven. Helemaal niet verkeerd! Lekkere moderne brute death metal. De band staat tijdens het eerste nummer geblinddoekt te spelen. Zanger Yorick briest hongerig over het podium. Een mooie opwarmer voor Dying Fetus die in de grote zaal aan de beurt zijn.

Dying Fetus doet waar ze voor gekomen zijn. Verpletteren! Technische riffs, zware breakdowns, heerlijk deze band! Mooi dat deze band ook nummers speelt uit heel hun repertoire.

De grind van Heamorrhage hakt er vanaf het begin goed in. De met bloedbesmeurde zanger en band in chirurgen outfit zorgen dat er meteen een lekkere pit losbarst. Jammer dat het bassdrumgeluid veel te hard staat.

Candlemass staat met hun originele zanger Johan Längquist in de grote zaal. Uiteraard veel materiaal van het debuut Epicus Doomicus Metallicus. Het geluid is loepzuiver.

Laatste band die we zien op EMM is Mörk Gryning, die grotendeels hun debuut Tusen Ar Har Gatt… spelen. De band spuwt de nummers het publiek in, vooral de drummer lijkt onvermoeibaar.

EMM was weer een mooi Metalfeest. Het was wederom uitverkocht. Viel me op dat er veel oudere bezoekers waren. Klein minpuntje vond ik het late tijdstip waarop sommige bands nog moesten spelen. Op naar de 2020 editie!

Jeroen v.T.
Laatste berichten van Jeroen v.T. (alles zien)
4 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 White Room Reviews

Thema door Anders Norén