White Room Reviews

CD-, DVD- en concertreviews, nieuws, interviews en events

11 maal hard voor Breda Barst komende zomer

De bands die tijdens het gratis toegankelijke popfestival Breda Barst in De Spaanse Kraag spelen zijn bekend. HIPPOTRAKTOR (B), Doodseskader (B), Rotzak (B), The Fifth Alliance (Breda), Vonnis (B) en Dark Intentions (Breda) breken op zaterdag 17 september de inmiddels beruchte tent af. Op zondag 18 september delen Iguana Death Cult, Kalaallit Nunaat, MARCH (Breda) en The K. (B) de muzikale klappen uit.

Spaanse Kraag

De Spaanse Kraag is al jaren een begrip in Breda. In 2005 werd de tent voor het eerst opgezet om meer ruimte te geven aan harde rock en de jongere generatie. Jornt Buijs, programmeur van de Spaanse Kraag: “Ik ken geen enkel mainstream festival waar metal en hardcore zo’n prominente plek hebben als op Breda Barst. Op zaterdag afsluiten met een keiharde metalband. Dat doen weinig festivals ons na.”  De zaterdag is traditioneel gezien voor de genres punk, hardcore en  metal op zondag is het de ‘familiedag’ met – iets – toegankelijkere rauwe rock en natuurlijk de opstart met Quiz’M, de leukste muziekquiz van Nederland.

Het streven voor de jublieumeditie? Veel acts neer te zetten die al een keer – of liefst vaker – de haringen uit de Spaanse Kraag-tent hebben gerammeld. Maar wel een mix van heroptreders, Bredase bulldozers en fijne nieuwe namen.

Heroptreders, Bredase bulldozers …..

Iguana Death Cult, The K., Vonnis, en de Bredase acts MARCH , Dark Intentions en Fifth Alliance zorgden al eerder voor het nodige muzikale geweld. Voor Dark Intentions was de uitnodiging zelfs de aanleiding om de band weer nieuw leven in te blazen. De leden van het snoeiharde Vonnis aarzelden ook niet lang. Jornt Buijs: ”In 2018 was de groep aangenaam verrast dat het publiek niet de tent uitrende, maar meteen volle bak gingen pogoën. En dat om half zes ’s middags.

Vaste bezoekers zullen zich ook het legendarische optreden van The K. herinneren waar het drumstel van het podium verdween en in mum van tijd in het publiek werd opgebouwd. Of de act van Iguana Death Cult waar het publiek al tijdens de soundcheck de eerst moshpit begon.” Het Bredase Fifth Alliance voltooit dit jaar de hattrick, maar koning van de heroptreders is de Vlaamse drummer Sigfried Burroughs, met vijf optredens in vier verschillende acts (The K. Doodseskader, Onmens en Kapitan Korsakov).

En nieuw geluid

Het Mechelse HIPPOTRAKTOR laat Breda kennismaken met hun mix van woeste sludgemetal, technisch progressieve rock, vreemde sferen en intrigerende structuren. Ook het Belgische Rotzak komt met hun raw chaosrock naar de Spaanse Kraag om de bezoekers een kopstoot uit te delen, zoveel is zeker. Barst-veteraan Sigfried Burroughs heeft met zijn nieuwe project Doodseskader de onbeheersbare drang zo hard mogelijk een spoor van vernieling achter te laten. Kalaallit Nunaat is de inheemse naam voor Groenland en de naam van één van de gevaarlijkste nieuwe bands die ons land rijk is. Breda Barst zal extra spanbanden aan moeten schaffen voor de tent.

De 11 acts in 11 oneliners

 • HIPPOTRAKTOR (B), Caps Lock aan, oordoppen in en gaan.
 • Doodseskader (B), Sludge, noise, core,onbehagen en de drang zo hard mogelijk een spoor van vernieling achter te laten.
 • The Fifth Alliance (Breda) M o k e r s l a g e n: de tent moet er weer aan geloven, dat is een ding wat zeker is!
 • Vonnis (B) Niets ontziend, woest, compromisloos, chaotisch, onvoorspelbaar.
 • Rotzak (B), Gooi hardcore, punk en southern rock ’n roll in een blender en je hebt een idee.
 • Dark Intentions (Breda), Ultra-heavy tracks met pakkende melodielijnen die rond blijven spoken in je hoofd.
 • Iguana Death Cult – “Ty Segall aan de amfetamines met Thee Oh Sees als sessiemuzikanten”.
 • MARCH (Breda) Intense liveshow door de rauwe stem van Fleur in combinatie met een overdosis aan knapperige gitaarriffs en high octane ritmesecties.
 • The K. (B) Hyperintensief, catchy en opwindend.
 • Kalaallit Nunaat Een oorverdovende waterval van repetitieve beats en melodieën die samen komen tot een heerlijke onenigheid.
 • Quiz’M Plaatjes raden met je festivalkater!

Meer informatie over het programma  en de bands in De Spaanse Kraag vind je op de website van Breda Barst. Zodra er meer informatie over de line-up bekend is, kan dat hier gelezen worden. Stay tuned.

Breda Barst logo
0 Shares

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 White Room Reviews

Thema door Anders Norén